Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 februari, 2019 - 06:19

Mariehamn väljer bort palmolja

Mariehamns stad väljer nu bort livsmedel som innehåller palmolja från alla sina kök. I en skrivelse på stadens hemsida motiverar man beslutet med att palmolja har en större klimatpåverkan än motsvarande matoljor, samt att den också innehåller mer mättat fett.

Stadens kockar i samarbete med kostchef Sari Hautamäki sätta upp riktlinjer för upphandling av livsmedel för att garantera att produkter innehållande palmolja inte längre köps in.
- Jag tror inte debatten om palmolja har undgått någon. I Sydostasien och allt mer i Sydamerika skövlas regnskogar för att få plats med palmoljeplantager. Förutom att skogen förstörs frigör skövlingen växthusgaser och den långa transporten bidrar också till utsläpp, säger Ulf Simolin, klimatsamordnare på stadskansliet.
Man uppmanar i skrivelsen även ålänningarna till att lämna bort palmolja i så stor grad som möjligt från sin egen matlagning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »