• Mariehamn väljer bort palmolja
Ulf Simolin, klimatsamordnare på stadskanslie,t intervjuas:
Publicerad: måndag, 11 februari, 2019 - 06:19

Mariehamn väljer bort palmolja

Mariehamns stad väljer nu bort livsmedel som innehåller palmolja från alla sina kök. I en skrivelse på stadens hemsida motiverar man beslutet med att palmolja har en större klimatpåverkan än motsvarande matoljor, samt att den också innehåller mer mättat fett.

Stadens kockar i samarbete med kostchef Sari Hautamäki sätta upp riktlinjer för upphandling av livsmedel för att garantera att produkter innehållande palmolja inte längre köps in.
- Jag tror inte debatten om palmolja har undgått någon. I Sydostasien och allt mer i Sydamerika skövlas regnskogar för att få plats med palmoljeplantager. Förutom att skogen förstörs frigör skövlingen växthusgaser och den långa transporten bidrar också till utsläpp, säger Ulf Simolin, klimatsamordnare på stadskansliet.
Man uppmanar i skrivelsen även ålänningarna till att lämna bort palmolja i så stor grad som möjligt från sin egen matlagning.

Fler Nyheter

Jaktintresset ökar bland kvinnor

Jakthandläggare Roger Gustavsson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Jaktintresset ökar bland kvinnor på Åland.

Anbudstiden på Degersands café och camping förlängs

Anbudstiden på Degersands Café och Camping kommer att förlängas till mitten av augusti.

Man dömd för äventyrande av trafiksäkerheten

En ung man har dömts för äventyrande av trafiksäkerheten efter att han i december förra året körde av vägen i för hög hastighet på Lövuddsvägen i Jomala.

Nytt inbrott på Rödakorsgården

Verksamhetsledare Josefin Egenfelt:
I helgen skedde ett inbrott på Rödakorsgården i Mariehamn, för andra gången sedan april i år. I nuläget vet man bara med säkerhet att en mindre summa pengar stulits, men de materiella skadorna är omfattande.

Inbrott och rattfylleri på lördagen

På lördag morgon grep polisen en berusad person som betedde sig aggressivt.

Våldsam natt mellan lördag och söndag

Natten mellan lördag och söndag blev hektisk för polisen.

Segelbåt kantrade på Slemmern, flera motorstopp

En mindre segelbåt med ungdomar som besättning kantrade på Slemmern under söndagseftermiddagen.

Ungas hälsa i ÅF-ordförandes blickfång

ÅF-ordföranden Pia Eriksson om ohälsan bland ungdomar:
Som Ålands framtids första kvinnliga partiordförande har Pia Eriksson sagt att hon ska försöka tvätta bort gubbstämpeln från partiet. En starkare självstyrelse och ett ökat självbestämmande på Åland är fortfarande paradgrenen för Ålands Framtid, där Pia Eriksson har varit ordförande sedan oktober 2018.

Havsviddens rökbastu fattade eld

Havsviddens rökbastu fattade eld under söndag eftermiddag. Geta och Saltviks frivilliga brandkårer kom till platsen för att släcka elden.