• Mariehamn väljer bort palmolja
Ulf Simolin, klimatsamordnare på stadskanslie,t intervjuas:
Publicerad: måndag, 11 februari, 2019 - 06:19

Mariehamn väljer bort palmolja

Mariehamns stad väljer nu bort livsmedel som innehåller palmolja från alla sina kök. I en skrivelse på stadens hemsida motiverar man beslutet med att palmolja har en större klimatpåverkan än motsvarande matoljor, samt att den också innehåller mer mättat fett.

Stadens kockar i samarbete med kostchef Sari Hautamäki sätta upp riktlinjer för upphandling av livsmedel för att garantera att produkter innehållande palmolja inte längre köps in.
- Jag tror inte debatten om palmolja har undgått någon. I Sydostasien och allt mer i Sydamerika skövlas regnskogar för att få plats med palmoljeplantager. Förutom att skogen förstörs frigör skövlingen växthusgaser och den långa transporten bidrar också till utsläpp, säger Ulf Simolin, klimatsamordnare på stadskansliet.
Man uppmanar i skrivelsen även ålänningarna till att lämna bort palmolja i så stor grad som möjligt från sin egen matlagning.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...