• Mariehamn väljer bort palmolja
Ulf Simolin, klimatsamordnare på stadskanslie,t intervjuas:
Publicerad: måndag, 11 februari, 2019 - 06:19

Mariehamn väljer bort palmolja

Mariehamns stad väljer nu bort livsmedel som innehåller palmolja från alla sina kök. I en skrivelse på stadens hemsida motiverar man beslutet med att palmolja har en större klimatpåverkan än motsvarande matoljor, samt att den också innehåller mer mättat fett.

Stadens kockar i samarbete med kostchef Sari Hautamäki sätta upp riktlinjer för upphandling av livsmedel för att garantera att produkter innehållande palmolja inte längre köps in.
- Jag tror inte debatten om palmolja har undgått någon. I Sydostasien och allt mer i Sydamerika skövlas regnskogar för att få plats med palmoljeplantager. Förutom att skogen förstörs frigör skövlingen växthusgaser och den långa transporten bidrar också till utsläpp, säger Ulf Simolin, klimatsamordnare på stadskansliet.
Man uppmanar i skrivelsen även ålänningarna till att lämna bort palmolja i så stor grad som möjligt från sin egen matlagning.

Fler Nyheter

ÅF stöder Löfström

Ålands framtid ställer sig bakom den sittande riksdagsledamoten Mats Löfström inför riksdagsvalet den 14 april. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

Pollensäsongen lindrigare än förra året

Agneta Ekebom, biolog på polynologiska laboratiet vid naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Årets pollensäsong blir relativt tidig men troligtvis lindrigare än förra året. Björken blommar kraftigt vartannat år och 2018 var ett år med kraftig blom.

Polisen stoppade drogpåverkad

Under onsdagskvällen och natten till torsdag rapporterar polisen om följande.

Finström önskar seniorboende

Kommunstyrelsen i Finström beslöt på sitt senaste möte att man ska annonsera efter utomstående aktörer som ska bygga ett seniorboende på den gamla dagistomten i Godby, som är i anslutning till äldreboendet Rosengård.

Ekonomiska överenskommelsen godkänd i riksdagen

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström om beslutet:
Igår klubbades den ekonomiska uppgörelsen mellan Åland och riket i riksdagen som ett av de sista ärendena under dagen.

Åländsk transport förberedd på minskade utsläpp

EU-parlamentariker Nils Torvalds, Hans-Erik Eker från Transmar och Åland Posts Jonas Back
EU-parlamentet enades med representanter för de olika EU-länderna igår om ett gemensamt mål för att minska koldioxidutsläppen från tung transport.

Vinden ställer till det i skärgårdstrafiken

Ålandstrafiken meddelar att dagens hårda vind ställer till det en del för m/s Gudingen och m/s Odin idag.

Lärarna respekteras på Åland

Lärarna Mikael Virta och Gustav Rask
Situationen för de åländska lärarna är bra, säger lärarna Mikael Virta och Gustav Rask som arbetar i Kyrkby högstadieskola. Debatten om situationen i skolan har gått het den senaste tiden men det är inte synd om lärarna, säger Mikael Virta.

Lemland vill ha större daghem

Camilla Pada, barnomsorgsledare i Lemland
Planeringen för att bygga nya daghem i Lemland är långt kommen och förhoppningen är att det första spadtaget för det planerade nybygget i Söderby kan tas inom det här året.