Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 december, 2023 - 22:00Uppdaterad: tisdag, 5 december, 2023 - 14:57
  • Anders Wiklund på OX2. Foto: Hasse Persson-Bru

Många vindkraftsbolag i Sverige hotas av konkurs – inget som oroar Ilmatar och OX2

En stor del av Sveriges vindkraftverk ägs av bolag som står på randen till konkurs. Det rapporterade svenska tv4:s Kalla fakta nyligen då de tagit del av en kartläggning som gjorts av forskare vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.   

Både Ilmatar Offshores regionchef Anna Häger och OX2:s landschef Anders Wiklund tycker det är bra att saken belyses och diskuteras även på Åland – men det finns inga skäl till oro gällande planerna här. Bolagen gör sina egna utredningar för att få klarhet i de lokala förutsättningarna och än så länge så ser det lovande ut. 

Anders Wiklund understryker att det är viktigt att inte dra alla bolag över en kam. 

– Det är en gigantisk skillnad mellan många bolag, både med affärsmodeller, riskhantering, hur man planerar projekten och framför allt hur man ingår olika typer av avtal, säger han.  

När det går ekonomiskt dåligt för ett vindkraftsbolag kan orsaken vara dåliga affärsbeslut – inte ineffektivitet eller låga marknadspriser, framför Anders Wiklund. 

Anna Häger säger i sin tur att vissa vindkraftsparker byggts på områden som inte är tillräckligt lönsamma vilket pekar på bristfälliga utredningar. Hon betonar samtidigt att flera vindkraftparker i Sverige är både ekonomiskt lönsamma och produktionseffektiva.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »