Publicerad: torsdag, 26 november, 2020 - 17:21Uppdaterad: torsdag, 26 november, 2020 - 17:43
  • Foto: ÅRTV

Många utmaningar för sjöfarten

Hamnarna i Mariehamn och i Långnäs står för drygt en tredjedel av koldioxidutsläppen från hamnarna i Finland, och kommunikationsministeriet vill gärna höra landskapsregeringens och rederiernas syn på hur man kan minska utsläppen av koldioxid.

Det sa Finlands kommunikationsminister Timo Harakka, som medverkade på distans under sjöfartsdagen Maritime hope edition som idag arrangerades av Ålands Sjöfart r.f. och Ålands landskapsregering.

Lantrådet Veronica Thörnroos säger att Åland har en omfattande sjöfart och att det är fartygen och inte hamnarna i sig som står för utsläppen.

-Fartygens utsläpp behöver minska och det vore även bra med fler möjligheter att använda landström i hamnarna, säger Veronica Thörnroos.

Erika Janson, kommunikationschef för Tallink Silja i Sverige, medverkade också på distans. Under dagen medverkade även bland andra Alandias försäkringsdirektör Jan Limnell. Dagens huvudtalare var den brittiske sjöfartsexperten Dr. Martin Stopford, som talade om sjöfarten efter covid 19.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »