Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 11 november, 2016 - 10:33Uppdaterad: fredag, 11 november, 2016 - 11:33
  • Rea Swanson funderade på parti om det skulle vara val i dag. Foto: Ulf Weman
  • Sverker Jansson kom ut ur sin butik och lade sin röst. Foto: Ulf Weman
  • Fanny Mörn deltog i Ålands radios pejling, dottern Erna är för liten för att få rösta. Foto: Malin Lundberg.
  • Viking Sundblom fyllde i Ålands radios gatugallup. Foto: Cecilia Ekströmer.

Många osäkra väljare i gatugallup

Det är en stor grupp väljare som är osäkra eller som inte skulle rösta om det var lagtingsval i dag.

Det visar en gatugallup som Ålands Radio gjorde i går. Att döma av de 100 svar som lämnades i går håller de större partierna sina ställningar, med en tendens att centern går lite fram jämfört med valet för ett år sedan. Centern fick 21 av de 100 rösterna i gallupen, liberalerna 17, moderaterna 15, socialdemokraterna 11 och Obunden samling 11.

C och Lib tar nya röster

Resultatet är inte viktat mot fjolårets verkliga valresultat, men jämförs med en kontrollfråga där de svarande i gallupen fått redogöra för hur de röstade i lagtingsvalet i fjol. Det visar att centern tar lite nya röster, men det gör också liberalerna, även om deras andel i gallupen är lägre än i valet. 12 av de svarande vet inte hur de skulle rösta i dag, åtta svarar att de inte skulle rösta och två att de skulle rösta blankt. Sammanlagt 22 personer av 100 skulle i dag inte ge sin röst till ett parti.

Inte vetenskaplig

Åländsk demokrati fick två röster i gallupen och Ålands framtid en röst. Gatugallupen gjordes i centrala Mariehamn, vid Maxinge i Jomala och i Godby i Finström i går vid lunchtid, och är inte är inte en vetenskapligt utförd opinionsundersökning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »