Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 30 november, 2022 - 06:20Uppdaterad: onsdag, 30 november, 2022 - 07:45
  • Många åländska unga har tagit HPV-vaccin. Genrebild: Ida Jansson

Många har tagit HPV-vaccin

Över 80 procent av de åländska barnen födda 2009 har tagit HPV-vaccin, det visar statistik från Instititutet för hälsa och välfärd, THL.

HPV, det vill säga papillomvirus, orsakar flera olika cancerformer, såsom cancer i munhålan, i den mellersta delen av svalget särskilt i tungroten och tonsillerna samt cancer i ändtarmsöppningen, penis, livmoderhalsen, slidan eller i de yttre könsdelarna. Papillomvirus smittar vid hudkontakt och sexuellt umgänge.
I Finland har flickor fått HPV-vaccin gratis som en del av det nationella vaccinationsprogrammet från och med hösten 2013 och pojkar först sedan hösten 2020.

HPV-vaccinationstäckningen i hela landet för flickor födda år 2009 som börjat i de högre klasserna i den grundläggande utbildningen är cirka 79 procent och täckningen för pojkar i samma ålder cirka 71 procent. Detta framgår av uppgifterna i det nationella vaccinationsregistret.
På Åland är det 81 procent av flickorna och just över 80 procent av pojkarna som fått vaccinet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »