Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 juni, 2024 - 16:18Uppdaterad: tisdag, 4 juni, 2024 - 16:18
  • Viveca Lindberg har tillssammans med Inger Eriksson genomfört undersökningen. Foto: Owe Sjöblom.

Många är nöjda med skolan, men forskarna vill att de som inte trivs tas om hand

De åländska grundskolorna får väldigt höga betyg av vårdnadshavare, men budskapet är att ägna de som inte trivs i skolan en extra tanke. 

Det är professorerna Viveca Lindberg och Inger Eriksson som gjort undersökningen som har varit återkommande sedan 2013 i olika former. 

Vårdnadshavarna har i alla undersökningar tyckt att grundskolorna är mycket bra och så även i den senaste som gjordes under hösten 2023. Nytt för den här gången är att även högstadiet varit med i undersökningen. Tidigare undersökningar har varit för lågstadiet.   

Det var väldigt många frågor som ställdes, till exempel hur vårdnadshavarna upplever att barnen klara skolarbetet, hur barnen trivs och hur mycket tid som ägnas åt läxor. 

Just under 90 procent av svaren är nöjda, men det finns ett antal vårdnadshavare som uppger att barn inte trivs i skolan av olika orsaker. 

– Det är nånstans mellan 100 och 200 barn som upplever skolan som jobbig och de behöver skolorna ge extra uppmärksamhet åt, säger Viveca Lindberg. 

68 procent av vårdnadshavarna till cirka 3 000 elever har svarat på enkäten. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »