Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 oktober, 2016 - 06:42Uppdaterad: torsdag, 27 oktober, 2016 - 07:44
  • Tingsrätten har dömt en 51-åring för våldtäkt. Foto: Cecilia Ekströmer.

Man döms för våldtäkt på sovande kvinna

Det är möjligt att en människa kan röra sig något i sömnen eller i ett mycket sömndrucket tillstånd utan att ändå vara tillräckligt medveten om sin omgivning för att kunna utforma eller uttrycka sin vilja.

Det konstaterar tingrätten som nu dömt en 51-årig man för våldtäkt på en 20 år yngre kvinna. Frågan var om kvinnan var med på sex eller om sov hon och blev våldtagen i sömnen. Enligt mannen var kvinnan med på sex, och han sade att hon gjort rörelser som visade detta. Men kvinnan sa att hon vaknade av att väckarklockan ringde och att hon då märkte att mannen höll på att förgripa sig på henne.

Inget planmässigt

Tingsrätten tror på kvinnans berättelse och menar också att mannen borde ha säkerställt att kvinnan varit vaken och samtyckt till sex. Samtidigt konstaterar rätten att det inte funnits något planmässigt i mannens agerande och att han slutat direkt då kvinnan vaknat och reagerat negativt. Därför dömer tingsrätten mannen till minimistraffet för våldtäkt, villkorligt fängelse i ett år.

Psykiskt lidande

Mannen ska också betala 2500 euro till kvinnan för psykiskt lidande och ersätta hennes rättegångskostnader på drygt 1500 euro.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »