Publicerad: fredag, 25 september, 2020 - 16:07Uppdaterad: fredag, 25 september, 2020 - 17:21
  • Mannen döms för att ha kallat pojken rasistiska tillmälen. Foto Malin Lundberg

Man döms för ärekränkning

Den man som stått åtalad i tingsrätten för att ha dragit i och knuffat en 13-årig pojke, samt kallat honom ett rasistiskt tillmäle på Torggatan i Mariehamn döms nu för ärekränkning och lindrig misshandel.

Det var i augusti 2018 som pojken cyklade på en trottoar, varpå mannen, som vid tidpunkten var 64, tog tag i pojkens arm, drog i den och knuffade honom så att han tappade balansen. Pojken fick till följd av detta ett blåmärke.
Mannen kallade samtidigt med hög röst och på ett aggressivt sätt pojken för ett rasistiskt skällsord, och enligt åklagaren har motivet till hans agerande varit pojkens ”hudfärg, härstamning och ursprung”.
Mannen har förnekat att det tillmäle han använde var rasistiskt och också att han skulle ha begått fysiskt våld. Två vittnesmål och en video av händelsen har emellertid talat emot hans version av händelsen, och tingsrätten finner honom skyldig.
Mannen döms till 45 dagsböter om sammanlagt 270 euro, och att ersätta sina egna och den målsägandes rättegångskostnader samt bevisningskostnader om sammanlagt 1.380 euro. Dessutom ska han erlägga den målsägande 1.350 euro i skadestånd.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »