• Mannen som tidigare dömts vid ett flertal tillfällen, dömdes i dag för stölder av datoreri Övernäs skola. Foto Malin Lundberg
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: fredag, 8 november, 2019 - 16:19, uppdaterad: fredag, 8 november, 2019 - 17:11

Man dömdes för datorstölder i skola

En 45-årig man dömdes i dag av tingsrätten för grov stöld i Övernäs skola i Mariehamn.

Han stal 17 pekdatorer, tillsammans med en filserver. De hittades sedan sönderslagna i en låda i Badhusparken. Stölden betraktas som grov på grund av värdet på datorerna. Mannen, som tidigare är dömd vid ett stort antal tillfällen, tvingas nu avtjäna delar av det villkorliga fängelsestraff han dömts till tidigare. Av ett villkorligt fängelsestraff på 15 månader, och med ett nytt straffvärde på fyra månader för den grova stölden tillsammans med ett lindrigare narkotikabrott, ska han totalt avtjäna tio och en halv månad i fängelse.

Mannen filmades av skolans övervakningskameror efter inbrottet, när han cyklade iväg med stöldgodset i en säck slängd över styret, och med en låda på pakethållaren. Han har erkänt huvuddelen av åtalet.

Fler Nyheter

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.

Åland Post är inte oroliga över sympatistrejk

Eivor Granberg och Dan Johansson vid Åland Post
Åland Post säger att de inte är oroliga för Sjömansunionens sympatistrejk. Eivor Granberg, affärsområdeschef för posttjänster på Åland Post berättar att man får ta det som det kommer.

Ingen biltrafik på Embarsunds linjen nästa tisdag

Reparationsarbete med färjklaffen på Finholma i Föglö innebär att ingen biltransport är möjlig under fyra timmar tisdag 26 november.

Lagtinget tar paus

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtinget tar paus till den 2 december. De planerade plenumen under resten av november är inställda för att finans- och näringsutskottet ska ha tid att bereda budgetförslaget för landskapet år 2020.

Campos flyttar till Umeå

Nyhetsnotisen i ljudformat
Briana Campos lämnar Åland United efter fyra år för spel i Umeå IK. Campos ansluter till UIK vid årsskiftet.

Arbetslösheten ökade något

Nyhetsnotisen i ljudformat
Det relativa arbetslöshetstalet var i oktober 3,4 procent. Det är en liten ökning jämfört med samma månad ifjol, då det var 3,1 procent. Det här visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Fellman uttagen till IBU-cupen

Nyhetsnotisen i ljudformat
Jenny Fellman är uttagen som en av fyra skidskyttar från Finland som ska tävla i IBU-cupen i de tre första inledande tävlingarna.

Polismyndigheten: Ärendet sköttes korrekt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Landskapsregeringen (LR) har svarat på riksdagens justitieombudsman (JO) begäran om klargörande i ett fall där en förundersökning om misstänkt diskriminering blivit liggande så pass länge att ärendet efter två år preskriberats. Några dagar senare har en kommissarie fattat beslut om att ärendet skulle avslutas.