Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 19 november, 2020 - 22:00Uppdaterad: torsdag, 19 november, 2020 - 22:18

Man åtalad för försök till dråp

En man stod åtalad i dag i tingsrätten för att ha misshandlat sin sambo för två år sedan i en skärgårdskommun.

Enligt åtalet hade misshandeln pågått i flera timmar och även innefattat strypförsök med händerna, en handduk och ett stolsben. Åklagare Peter Rikberg yrkade på tre års fängelse för försök till dråp, alternativt grov misshandel. Den misshandlade kvinnan hittades av en granne som tillkallade hjälp. Vid rättegången använde sig kvinnan av rättigheten att inte vittna mot sambon, men de vittnesmål och det läkarintyg som fanns räckte för att väcka åtal. Vittnena, grannen och den lokala hälsovårdaren, kunde återge vad kvinnan sagt efter misshandeln. Åklagaren sade att misshandeln skett på ett synnerligen rått och grymt sätt och att mannen också förvägrat kvinnan att äta, trots att hon har diabetes. Den åtalade mannen bestred allt. Åklagaren ansåg att det var försök till dråp eftersom kvinnans liv varit hotat under strypförsöken och att mannen upprepade att han ska döda henne. Mannens försvarare Marcus Hamro-Drotz sade att det inte blivit utrett vem eller vad som orsakat kvinnans skador och att ett skäligt straff är villkorligt fängelse. Domen faller den 3 december.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »