Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 14 september, 2024 - 06:00Uppdaterad: lördag, 14 september, 2024 - 06:00
  • Lucas Fogde och pappan Tom Fagerholm

Lucas Fogde, 19, om frontalkrocken i ÅCA-korsningen: ”Svårt att förklara, men jag är glad att det hände”

Kraftsportaren Lucas Fogde hade änglavakt då han i vårvintras skadades svårt i en bilolycka i Jomala. Nu siktar han på att kunna lyfta 200 kilo i bänkpress. 

Efter elva dagar i koma och svåra benfrakturer gav läkarna Lucas Fogde beskedet att det skulle ta ett år innan han var på benen igen.  

Men redan efter tre månader kastade Lucas kryckorna och tog medalj i bänkpress. Nu siktar han på en landslagsplats. 

Det var under vårvintern som Lucas frontalkrockade med en annan bil i ÅCA-korsningen i Jomala. Pappa Tom Fagerholm minns att det var blåis och glashalt den morgonen. Lucas minns ingenting. 

– Jag var på väg till skolan och kommer inte ihåg något mer om det. Två veckor senare vaknade jag på sjukhuset i Åbo. 

Många har medverkat till att läkningsprocessen har gått rekordsnabbt. Föräldrar och bonusföräldrar, släkt och kompisar, alla har hjälpt till. Inte minst coachen Calle. 

– Jag kunde inte prata i början, jag kunde inte äta, inte göra något, berättar Lucas. 

Han har ändå lyckats vända olyckan till något positivt i livet och siktar nu på att kunna lyfta 200 kilo i bänkpress. Någon gång i framtiden ska han starta en kräftodling.  

– Det är svårt att förklara, men jag är glad att det hände. Jag har lärt mej så jävla mycket om mej själv, säger Lucas i intervjun som du kan höra i sin helhet i ljudklippet ovan. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »