• Landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa vill slå vakt om det småskaliga garnfisket. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Finansminister Mats Perämaa om att LR nu slår vakt om garnfisket:
Publicerad: fredag, 14 juni, 2019 - 14:06, uppdaterad: fredag, 14 juni, 2019 - 17:34

LR vill se fortsatt garnfiske av torsk

Landskapsregeringen vill att man fortsättningsvis ska få fiska torsk med garn och begär därför att riket framför det här till EU. Det meddelar man genom ett pressmeddelande.

Enligt landskapsregeringen har EU-kommissionen planer på att stänga ner torskfisket i Östersjön under andra halvåret 2019. Enligt landskapsregeringen skulle en stängning av torskfisket, som även omfattar det småskaliga garnfisket, medföra ödesdigra konsekvenser för mindre fiskesamhällen vars fiske- och fiskerinäring är beroende av möjligheterna att bedriva fiske av torsk.

“Att stoppa garnfisket löser inte heller problematiken med det undernärda och sälmaskangripna torskbeståndet i Östersjön”, skriver man i pressmeddelandet.

Landskapsregeringen har nu begärt att Finland vid rådsmötet nästa vecka framför Ålands önskemål om att garnfisket av torsk ska undantas från ett eventuellt fiskestopp.

Fler Nyheter

Stort steg framåt för nytt ekonomiskt system

Avgående finansminister Mats Perämaa
I ett brev undertecknat av Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Finlands finansminister Mika Lintilä (C) har landskapsregeringen i dag fått löfte av regeringen Antti Rinne att avräkningsgrunden för klumpsumman ska höjas till 0,47 procent, precis det som landskapsregeringen begärt.

Byggfirma kräver Fifax på 450.000 euro

Peter Grönholm rapporterar
Byggfirma Hans Mattson Ab kräver Fifax och F-Fast på närmare 450 000 euro. Det framkom när den planerade tre dagar långa rättegången inleddes idag.

Fjärdvägen berörs inte av stödstrejk

Nyhetsnotisen i ljudformat
M/S Fjärdvägen som står för den största delen av transporten av livsmedel till Åland berörs inte av Sjömansunionens stödstrejk.

Poststrejken fortsätter i riket

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala lade fram ett medlingsbud angående poststrejken igår och nu på förmiddagen meddelade Post- och Logistikunionen Pau att dom inte godkänner medlingsbudet.

Anton Nilsson slutar som Ålands specialmedarbetare

Nyhetsnotisen i ljudformat:
På måndag kommer Ålands nuvarande specialmedarbetare, Anton Nilsson, att börja på ett nytt jobb på EU-kommissionen. Detta innebär att han också kommer att sluta som Ålands specialmedarbetare i Europaparlamentet efter fyra år vid posten.

22 träd tas ned på Södragatan och Norragatan

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Sammanlagt 22 träd tas ned på Norragatan och Södragatan i centrum av Mariehamn.

Emil Eriksson blir vd för Ålands Radio

Hör Emil Eriksson och Mia Hanström:
Emil Eriksson har utsetts till ny vd för Ålands Radio och TV Ab och tillträder tjänsten efter årsskiftet. - Jag tycker det verkar vara en intressant tjänst med utmaningar, samtidigt som public service är ett väldigt viktigt uppdrag i samhället att ytterst värna och försvara demokratin, säger han.

Sid flyttar till Seinäjoki

Nyhetsnotisen i ljudformat
Robin Sid har skrivit på ett kontrakt med SJK som sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Inga besked om ÅBF-utredning

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den 27 februari 2019 fattade årsmötet beslutet att avsluta Ålands bildningsförbund. Då beslöts även att föreningen skulle sökas i konkurs. Vad som ska hända härnäst är ännu oklart.