• Landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa vill slå vakt om det småskaliga garnfisket. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Finansminister Mats Perämaa om att LR nu slår vakt om garnfisket:
Publicerad: fredag, 14 juni, 2019 - 14:06, uppdaterad: fredag, 14 juni, 2019 - 17:34

LR vill se fortsatt garnfiske av torsk

Landskapsregeringen vill att man fortsättningsvis ska få fiska torsk med garn och begär därför att riket framför det här till EU. Det meddelar man genom ett pressmeddelande.

Enligt landskapsregeringen har EU-kommissionen planer på att stänga ner torskfisket i Östersjön under andra halvåret 2019. Enligt landskapsregeringen skulle en stängning av torskfisket, som även omfattar det småskaliga garnfisket, medföra ödesdigra konsekvenser för mindre fiskesamhällen vars fiske- och fiskerinäring är beroende av möjligheterna att bedriva fiske av torsk.

“Att stoppa garnfisket löser inte heller problematiken med det undernärda och sälmaskangripna torskbeståndet i Östersjön”, skriver man i pressmeddelandet.

Landskapsregeringen har nu begärt att Finland vid rådsmötet nästa vecka framför Ålands önskemål om att garnfisket av torsk ska undantas från ett eventuellt fiskestopp.

Fler Nyheter

Polisen: Skolskjutningshot var menat som skämt

Kommissarie Tommy Thörnroos:
Polisen meddelar idag att det hot som skolskjutning som riktades mot Godby högstadium var menat att vara ett skämt. Den 11 februari anmäldes till polisen att någon hade skrivit en hotfull text på flera platser i Godby högstadieskola.

Mikaela Nyman kandidat till Nordiska Rådets litteraturpris

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Mikaela Nyman är Ålands kandidat till Nordiska rådets litteraturpris 2020. Det meddelar Gustaf Widén från Ålands litteraturnämnd i ett pressmeddelande under eftermiddagen.

Lumparland ska ansöka om amorteringsfrihet

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lumparlands kommunstyrelse beslöt på gårdagens möte att ansöka om amorteringsfrihet på sina lån. Detta för att lindra de likviditetsproblem kommunen upplever.

Fananamma polisanmäler bastuincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Någon har under gårdagskvällen eller natten lämnat ett träföremål på en bastuspis och vridit igång timern i Fananammas lokaler i Jomala.

Hammarlands församling kallar till krismöte

Hammarlands tf kyrkoherde Jon Lindeman intervjuas av Tomas Tornefjell:
Hammarlands församling har svårt att locka personal och nu bjuder man in medlemmarna till ett möte för att diskutera det kritiska personalläget och församlingens framtid.

Ung trio misstänks för straffbart bruk av narkotika

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Tre unga personer varav en minderårig misstänks för straffbart bruk av narkotika efter att polisen kom på dem med att röka cannabis i går.

Tillväxtens nya villkor

Åsubs forskningschef Jouko Kinnunen intervjuas av Tomas Tornefjell:
Hur påverkas Åland av megatrender som den tekniska utvecklingen, klimatförändringen, befolkningstrender samt en omfördelning av ekonomisk makt från det nordvästra till det sydöstra halvklotet?

Vägbankar och makrofyter undersöks i Husösamarbete

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har godkänt ett samarbetsprogram med Husö biologiska station för år 2020 enligt ett långsiktigt finansieringsavtal med Åbo akademi.

Knappt 6000 hotellövernattningar i januari

Nyhetsnotisen i ljudformat:
5972 övernattningar gjordes på de åländska hotellen i januari och det är en minskning om närmare sex procent jämfört med januari 2019.