Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 april, 2020 - 17:51Uppdaterad: måndag, 27 april, 2020 - 17:51

LR vill lätta på restriktionerna

Öppna skolorna igen, avveckla delar av restaurangförbudet, tillåt större sammankomster och möjliggör visst resande till Sverige.

Det här skriver landskapsregeringen i ett brev till statsrådet. Landskapsregeringen redogör för coronasituationen på Åland och med det i åtanke så anses att samhället behöver öppnas upp stegvis.

Enligt landskapsregeringen drabbas Åland hårdare ekonomiskt än vad övriga landet gör och en viss återgång till det normala skulle lindra de negativa ekonomiska följderna. Landskapsregeringen anser att riksregeringen behöver beakta regionala avvikelser utgående från hur coronasituationen ser ut.

Avslutningsvis konstaterar landskapsregeringen att undantagstillståndet och händelserna sedan det utfärdades visat på att det finns ett betydande behov av att se över hur självstyrelselagen och beredskapslagstiftningen förhåller sig till varandra,vilket kan beaktas i samband med den pågående revideringen av självstyrelselagen.

LR anser att skolan kan öppnas eftersom det bara handlar om ett par veckor som återstår av terminen och att det är en sannolik låg risk för ökning av smittan.

När det gäller restaurangförbudet så föreslås en stegvis öppning där ett första steg kunde vara att tillåta uteserveringar och begränsad servering inomhus. De offentliga sammankomsterna vill LR tillåta att vara fler än tio personer. Detta kan ske gradvis mot medelstora evenemang samtidigt som utvecklingen av epidemin monitoreras. Förenings-, idrotts-och lägerverksamhet prioriteras. Även museer, bibliotek och liknande borde kunna öppnas stegvis.

Epidemiläget i Sverige behöver följas ytterligare innan det går att bedöma lämplig tidpunkt för att tillåta mer omfattande persontrafik på färjor och inresa till Åland för andra än finska medborgare, personer skrivna i Finland och vissa andra grupper. Även viss övrig persontrafik på färjorna bör redan nu tillåtas när det finns särskilda skäl såsom arbetspendling och flyttning. Möjligheterna att arbetspendla bör vara jämbördiga och oberoende av om gränsövergången sker dagligen landvägen i norra Finland eller periodvis med färja. Redan nu bör undantag göras för sjukvårdspersonal.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »