Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 maj, 2022 - 16:08
  • Veronica Thörnroos och LR vill ha en representant i Nato-förhandlingarna.

LR vill ha en representant i Nato-förhandlingarna

Landskapsregeringen vill ha en representant vid eventuella förhandlingar om ett finländskt medlemskap i militäralliansen Nato.

Det framkommer i landskapsregeringens utlåtande över statsrådets säkerhetspolitiska redogörelse som landskapsregeringen redogjorde för vid en presskonferens i dag.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) sa att de har varit i kontakt med Utrikesministeriet och begärt att få ha med en representant i den tjänstemannadelegation som skulle föra förhandlingarna från finländsk sida.

I utlåtandet konstaterar landskapsregeringen att de delar Finlands uppfattning om att Ålands demilitarisering och neutralisering inte hindrar ett finländskt Nato-medlemskap, men att det måste klargöras att avtalen om dem kvarstår oförändrade vid en anslutning. Någon ställning till huruvida Finland bör gå med i Nato tar landskapsregeringen inte eftersom det inte är åländsk behörighet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »