• Våtmarker kunde skydda dricksvattentäkter, menar LR. Arkivfoto.
Publicerad: fredag, 11 januari, 2019 - 06:20

LR vill anlägga våtmarker vid dricksvattentäkter

Våtmarker kunde anläggas i anslutning till Ålands vattens vattentäkter för att minska belastningen på sjöarna. Det här har man diskuterat i den vattenarbetsgrupp som landskapsregeringen tillsatte efter sommarens torka.

Arbetsgruppen har konstaterat att våtmarker kan anläggas på landskapets marker, men att man också borde få tillgång till privat mark. De våtmarkslösningar på privat mark som i första hand diskuterats ligger vid södra Långsjön. Den sammanlagda arealen där utgör enligt landskapet drygt två hektar och ligger till allra största delen på svårbrukad låglänt mark som vid översvämning täcks av vatten.

Nu ger landskapsregeringen sitt fastighetsverk i uppdrag att i ett första skede inleda förhandlingar med privata markägare för att arrendera eller köpa in de marker som behövs för att anlägga våtmarker, och att därefter komma överens med Ålands vatten om hur våtmarkerna kan förverkligas.
 

 

Fler Nyheter

Kraftig brand i Godby

Räddningsledare Karl Nordlund
Just efter 15.30 igår på eftermiddagen kom det ett larm om en brand i ett garage i en radhuslänga i Godby i närheten av Optinova.

Polisen hade en del att stå i

Polisen hade en del att stå under kvällen och natten mellan lördag och söndag.

Vildsvin sköts i Geta

Skytten Tom Blomqvist intervjuas av Kjell Brändström
Finströmsjägaren Tom Blomqvist fällde vildsvin nummer två tidigt på lördagsförmiddagen i Höckböle, Geta inte alls långt ifrån den plats där det förra vildsvinet sköts.

Snart åker elmontörerna hem

Majoriteten av de entreprenörer från riket och Sverige som hjälpt Ålands elandelslag efter stormen Alfrida åker hem på måndag. Det berättar vd David Karlsson i ett pressmeddelande.

Ceder lämnar Alandia Försäkring

Alandia Försäkrings vd Tony Karlström intervjuas av Nina Smeds:
Åsa Ceder lämnar Alandia Försäkring. Det berättar vd Tony Karlström.

Minskning av antalet bygglov i Jomala

Guy Dannström intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Antalet bygglov i Jomala har återgått till det normala efter rekordåret 2017. Det säger byggnads- och miljöinspektör Guy Dannström.

”E-röstning löser ett stort demokratiproblem”

Kansliminister Nina Fellman och valadministratör Casper Wrede intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Förberedelserna med e-röstning i lagtingsvalet i oktober är nu igång på allvar.

”Wallers uppsägning inte en stor överraskning”

Att rektorn på Högskolan på Åland, Jonas Waller, i går sade upp sig kom inte som någon större överraskning. Det menar Emma Dahlén som är styrelseordförande för Högskolan på Åland.

Nära sammanstötning mellan fraktfartyg och Ängösundsfärjan

Sjöräddningsledare Benny Paulsson intervjuas av Malin Lundberg:
Enligt Gränsbevakningen på finska sidan inträffade strax efter nio i morse en incident där ett brittiskflaggat fraktfartyg var nära att kollidera med en åländsk linfärja.