Publicerad: fredag, 18 september, 2020 - 05:46Uppdaterad: fredag, 18 september, 2020 - 08:02
  • Genrebild. Foto: Malin Henriksson.

LR vill ändra i förslag till nytt ekonomiskt system

Den förändrade situationen med coronapandemins ekonomiska konsekvenser påverkar förslaget till nytt ekonomiskt system skriver landskapsregeringen till riksdagens finansutskott.

Fortfarande vill man höja grunden för avräkningen till 0,47 procent av statens intäkter istället för 0,45, som det är nu. Men bedömningen av konsekvenserna för det ekonomiska utfallet på kort sikt måste justeras så att den i förslaget motsvarar hur det ser ut nu. Sammandraget över de uppskattade årliga summorna som förs över från riket till Åland har till följd av pandemin snabbt förändrats och de stämmer inte heller längre med det som finns i lagförslaget.

- Uppskattningar längre fram i tiden blir i dagsläget närmast spekulativa, skriver man.

Landskapsregeringen tror inte det är sannolikt med en snabb ekonomisk återhämtning på Åland. I förslaget finns också en formulering som får en att tro att det är den finländska grundlagen som garanterar Åland självstyrelse. Landskapsregeringen påminner om att Ålands särställning och självstyrelse på intet sätt baserar sig på eller befästs av Finlands grundlag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »