Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 27 augusti, 2024 - 10:47Uppdaterad: tisdag, 27 augusti, 2024 - 12:11
  • Träsket Träsk i Finby. Foto: Rädda Lumparn/Tom Wiklund.

LR: Träsket Träsk är ingen prioriterad vattenförekomst 

Det svårt förorenade träsket Träsk i Sund Finby är i nuläget inte en prioriterad vattenförekomst då dricksvattentäkterna är högsta prioritet.

Det konstaterar landskapsregeringen med anledning av att föreningen Rädda Lumparn begärt ett utlåtande om föreningens planer på att torrlägga sjön som saneringsmetod.  

Föreningen vill att Träsk torrläggs i två år innan vatten återförs. Idén är då att bottenslammet ska torka och bilda ett hårt skal, och syftet är att hindra internbelastning i vattenförekomsten. 

Landskapsregeringen skriver i utlåtandet att en utredning behöver tas fram kring hur åtgärden påverkar träsket, vattensystemet som träsket är del av samt djur och växtlighet. Man tycker att åtgärden kunde vara intressant som pilotprojekt på Åland, men mer information kring påverkan samt effekt över tid krävs. Miljöbyrån kan enligt utlåtandet vara behjälplig som diskussionsstöd om föreningen Rädda Lumparn vill arbeta vidare med åtgärden på egen hand. Man ber också att föreningen involverar ÅMHM och skickar allt underlag i ärendet dit. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »