Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 januari, 2023 - 22:00Uppdaterad: torsdag, 12 januari, 2023 - 06:33

LR ser inget lagstridigt då person avled i häktet

Landskapsregeringen finner inga skäl att misstänka att polisen agerat lagstridigt i samband med att en person avled i polisens häkte.

Det framkommer i ett beslut som landskapsregeringen fattat efter en utredning av ett klagomål.

Det var i juni 2021 som en person avled i polisens tillnyktringscell. Polisens agerande utreddes därefter av riksåklagarämbetet som inte inledde någon förundersökning.

De klagande framför att de har dokumentation som visar på ”uppenbara och allvarliga brister i fallets hantering inom såväl polisen som vården”. Landskapsregeringens bedömning är dock att polisen inte agerat lagstridigt, däremot noterar de förbättringar på området då en tillnyktringsstation har inrättats på ÅHS och att polisen kommer att skaffa en andningsradar till cellerna.

Ålands Radio har varit i kontakt med en anhörig till personen som avled i häktet och han är mållös över att landskapsregeringen inte har meddelat dem om att ett beslut har fattats.

”Vi är en familj, ett dödsbo med anhöriga som ett och ett halvt år senare ännu inte riktigt vet vad som hänt. Jag tror att många förstår att det är något som inte gått rätt till och det är anledningen till att man inte vill befatta sig med det. Men hade det varit så svårt att meddela part i målet?”, säger han.

Landskapsregeringens beslut undertecknades av vicelantrådet Harry Jansson och landskapsregeringens jurist Camilla Hägglund-Palmqvist som båda avböjer en intervju och hänvisar till beslutet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »