Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 12 september, 2023 - 11:28Uppdaterad: tisdag, 12 september, 2023 - 12:51

LR säger nej till undersökningar inom naturskyddsområden

Landskapsregeringen ger inte Noatun Åland Södra Kb tillstånd att utföra studier och undersökningar inom naturskyddsområdena Bogskär, Karlbybådarna och Mörskär som ligger på landskapets södra vattenområden, det har minister Christian Wikström beslutat genom enskild föredragning. 

“Naturskyddsområdena är utanför de i havsplanen utpekade områdena för havsbaserad vindkraft och ansökan handlar inte om fysisk etablering av havsbaserad vindkraft inom området utan det är frågan om undersökningar och studier. Landskapsregeringen ser inte behovet att gå in i intilliggande skyddsområden”, skriver landskapsregeringen i sitt beslut. 

Lotta Nummelin, marinbiolog på OX2 Åland, berättar att man fick synpunkter av Forststyrelsen på avgränsningssamrådet om att undersöka områdena. 
- Vi har försökt ta i beaktande de synpunkter som kom på samrådet och skickade in en ansökan som vi fick nej på. Undersökningarna skulle varit drop-video där man med hjälp av kamera tittar på vad för biotoper som finns i skyddsområdena, säger Lotta Nummelin, marinbiolog vid OX2 Åland. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »