Publicerad: fredag, 21 februari, 2020 - 15:32Uppdaterad: fredag, 21 februari, 2020 - 15:39
  • Utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd. Arkivfoto: Nina Smeds.

LR positiv till storsatsning på Agatha Christie-serie

Landskapsregeringen ställer sig positiv till produktionsbolaget BRF:s ansökan om ekonomiskt stöd på 250.000 euro för en TV-serie som delvis är tänkt att utspela sig på Åland.

Dessutom ställer man sig positiv till produktionsbolagets investeringserbjudande på 265.000 euro som skulle ge landskapsregeringen 6,78 procent av ägandet i TV-serien. Övriga ägare är BRF, TV4, Agatha Christie Ltd och tysk samproducent (TBD). Något formellt beslut har ännu inte fattats i frågan.

- Vi är absolut positiva till den här produktionen. Det är en stor produktion som skulle kunna marknadsföra Åland på ett positivt sätt och leda till så kallad fotspårsturism, säger utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C).

Serien skulle vara inspirerad av Agatha Christies universum och handla om gärningsmannaprofileraren Sven Hjerson som är född och uppvuxen på Åland. Bland annat är det tänkt att ett av seriens första mord ska ske på en färja.

- Resurserna och viljan finns men vi måste fortsättningsvis diskutera juridiken kring detta. Vi har understött filmproduktioner tidigare men inte gått in i ett affärsmässigt avtal, säger kulturbyråns chef Jan-Ole Lönnblad.