Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 maj, 2023 - 14:48Uppdaterad: tisdag, 16 maj, 2023 - 15:11
  • Vitt snus kan börja säljas på Åland. Foto: Owe Sjöblom

LR lämnar rekommendationer om försäljning av vitt snus

Efter att försäljningen av vitt snus blivit tillåten på Åland, något Ålands radio rapporterade om igår, har nu landskapsregeringen lämnat rekommendationer gällande försäljning av nikotinpåsar.

Rekommendationerna innefattar bland annat att nikotinpåsarna inte ska säljas till minderåriga, att påsar inte ska vara synliga i detaljhandeln och att man inte ska marknadsföra vitt snus. 
Finska tillsynsmyndigheten Fimea meddelade i april att nikotinpåsar med vitt snus inte längre omfattas av de strikta reglerna för läkemedel. 

- För närvarande saknas tillräcklig reglering av nikotinpåsar på Åland. Nikotinpåsar omfattas inte av lagstiftningen i landskapslagen om tobak och relaterade produkter. Detta innebär att försäljning av nikotinpåsar på Åland i nuläget endast regleras i landskapslagen om tillämpning på Åland av riksförfattningar om kemikalier. Under förutsättning att kraven i kemikalielagstiftningen uppfylls är import och försäljning av nikotinpåsar på Åland tills vidare tillåtet, skriver landskapsregeringen.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »