Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 6 november, 2023 - 10:04Uppdaterad: måndag, 6 november, 2023 - 14:23

LR kritiska till sänkning av fordonsskatten

I ett utlåtande från landskapsregeringen kritiseras riksregerings proposition om en sänkning av fordonsskatten. 

Landskapsregeringen skriver att det torde finnas betydligt effektivare och mer ändamålsenliga metoder för att uppnå syftet som riksregeringen har med förslaget.  

Förslaget går ut på att sänka nivån på fordonsskattens grundskatt för person- och paketbilar med sammanlagt 50 miljoner euro. Enligt förslaget ska sänkningen gälla bilar med medelstora och stora utsläpp samt de äldre bilar för vilka det inte finns utsläppsuppgift i registret. Beskattningen av nyare bilar ändras inte enligt förslaget. Målet med förslaget är att stärka hushållens köpkraft genom att lindra beskattning av arbete och rörlighet. 

För att uppnå de målet anser landskapsregeringen att till exempel skattelättnader för de med låg inkomst eller direkt riktade bidrag till låginkomsttagare vore att föredra. 

När det gäller skattelättnader för fordon vore det bättre att föreslå lindringar för fordon med låg bensin- eller dieselförbrukning, vilket skulle vara i linje med de växthusgasutsläppsmål som Finland och Åland har, skriver landskapsregeringen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »