• Landskapsregeringen vill se större utredningar innan vattennivåerna i vattentäckterna kan höjas. Arkivfoto från Dalkarby träsk, Hasse Persson-Bru.
Publicerad: fredag, 5 juli, 2019 - 11:54, uppdaterad: fredag, 5 juli, 2019 - 12:42

LR kräver större utredning före vattennivåerna kan höjas

Landskapsregeringen vill se en större utredning av eventuella miljökonsekvenser i Ålands vattens ansökan om att få höja nivåerna i dricksvattentäkterna Långsjön och Markusbölefjärden. Det här framkommer i ett utlåtande av landsskapsregeringen.

Som Ålands Radio har rapporterat släpps dricksvatten ut i havet då vattennivåerna i de åländska vattentäkter blir för höga. Ålands Vattens vd Christian Nordas berättade att en halv årsförbrukning vatten släppts ut i havet under våren i år. Det hela beror på bestämmelser från ÅMHM om att vattentäkterna inte får överstiga en viss nivå. Det här ville Ålands vatten ha en ändring på och skickande in en ansökan till ÅMHM för att få höja nivåerna. Nu har landskapsregeringen fått säga sitt om saken och efterlyser en bredare utredning av bland annat konsekvenser för diken, närhet till hus, eventuella avlopp, och skog. Man menar att mer mark under vatten kan leda till ökat näringsläckage. Landskapregeringen frågar också om man beaktat klimatförändringar vid beräkningarna i höjningen av vattennivån. Man avslutar med att säga att det i nuläget inte går att bedöma om vattenkvaliteten påverkas av höjningen eller inte.

Fler Nyheter

Elva fall av misshandel i helgen

Polisen rapporterar att elva fall av misshandel ska ha skett under helgen.

Oförändrad skatt i Brändö

Kommunfullmäktige i Brändö slog fast att inkomstskatten fortsättningsvis ska vara 16,75 procent.

Återhållsam ekonomisk politik de kommande fyra åren

Blivande lantrådet Veronica Thörnroos berättar om lördagens förhandlingar:
Blivande lantrådet Veronica Thörnroos avslöjar för Ålands Radio att vi från nästa landskapsregering de kommande fyra åren kan förvänta oss en restriktiv ekonomisk politik.

Lindrigare trafikolycka och en omhändertagen person

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En trafikolycka mellan en personbil och en moped inträffade i sjukhusrondellen natten mellan fredag och lördag.

Flera fall av misshandel natten till lördag

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Natten mellan fredag och lördag registrerades flera fall av misshandel, rapporterar polisen.

Oförändrad skatt i Lumparland

Inkomstskattesatsen blir oförändrad i Lumparland 2020, det beslöt kommunfullmäktige igår. Det betyder att Lumparland har kvar 19,50 procent i inkomstskatt.

Oförändrade skattesatser i Finström

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Inkomstskattesatsen i Finström blir oförändrad nästa år, det vill säga 18,5 procent.

Det höjda hemvårdsstödet har utvärderats

Social- och hälsovårdsminister Wille Valve:
Höjningen av det åländska hemvårdsstödet 2016 har lett till att fler föräldrar och framförallt fler pappor lyfter stödet. Höjningen har också inneburit ökade kostnader för kommunerna.

Villkorligt för kvinnan som bröt sig in på Röda korsgården

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En kvinna i 30-årsåldern döms till villkorligt fängelse för sammanlagt tolv olika brott som hon har begått under mars och april i år. Hon har brutit sig in på flera platser, bland annat på Röda korsgården där hon stal matleverantören Björntjänster Ab:s paketbil som hon sedan narkotikapåverkad körde iväg med.