• Landskapsregeringen vill se större utredningar innan vattennivåerna i vattentäckterna kan höjas. Arkivfoto från Dalkarby träsk, Hasse Persson-Bru.
Publicerad: fredag, 5 juli, 2019 - 11:54, uppdaterad: fredag, 5 juli, 2019 - 12:42

LR kräver större utredning före vattennivåerna kan höjas

Landskapsregeringen vill se en större utredning av eventuella miljökonsekvenser i Ålands vattens ansökan om att få höja nivåerna i dricksvattentäkterna Långsjön och Markusbölefjärden. Det här framkommer i ett utlåtande av landsskapsregeringen.

Som Ålands Radio har rapporterat släpps dricksvatten ut i havet då vattennivåerna i de åländska vattentäkter blir för höga. Ålands Vattens vd Christian Nordas berättade att en halv årsförbrukning vatten släppts ut i havet under våren i år. Det hela beror på bestämmelser från ÅMHM om att vattentäkterna inte får överstiga en viss nivå. Det här ville Ålands vatten ha en ändring på och skickande in en ansökan till ÅMHM för att få höja nivåerna. Nu har landskapsregeringen fått säga sitt om saken och efterlyser en bredare utredning av bland annat konsekvenser för diken, närhet till hus, eventuella avlopp, och skog. Man menar att mer mark under vatten kan leda till ökat näringsläckage. Landskapregeringen frågar också om man beaktat klimatförändringar vid beräkningarna i höjningen av vattennivån. Man avslutar med att säga att det i nuläget inte går att bedöma om vattenkvaliteten påverkas av höjningen eller inte.

Fler Nyheter

Voltade med bil – klarade sig oskadd

En person voltade med bilen på Gregersövägen i Möckelö igår kväll. Trots olyckan klarade sig föraren utan skador.

Tingsrätten förkastade åtal om misshandel

Tingsrätten har förkastat ett åtal om misshandel. Fallet skedde i februari 2017, då en man åtalades för att med sin bil köra framåt en bit så att en annan man som lutade sig in i hans bil träffades av bilens dörrkarm och föll omkull.

Jeppas Sputnik vann på Solvalla

En av ägarna, Ulf Eriksson, om vinsten:
Trav: En något oväntad seger stod varmblodet Jeppas Sputnik för på Solvalla på onsdagen. På tiden 1,13,6 tog han hem segern under Jubileumspokalen...

Minskad algblomning

Det svala och ostadiga vädret har minskat på algblomningarna både i havsområden och sjöar.

Övernäs temporära matsal fungerar bra

Rektor Anders Eriksson:
Under de kommande tio veckorna äter eleverna vid Övernäs skola vid Wiklöf Holding Arena då skolköket renoveras.

Åländsk man häktad i sin frånvaro för grov penningtvätt

En åländsk man har häktats i sin frånvaro vid Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo, för tre olika fall av grov penningtvätt.

Höll hundar uppbundna i trädgård – ÅMHM inspekterade

En hundägare höll sina hundar uppbundna i sin trädgård och en anmälan om brister i djurhållningen inkom till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, i slutet av maj.

Elhybridfärja ska trafikera Föglö-linjen

Infrastrukturminister Mika Nordberg, Ansgars vd Tomas Lindqvist och Finnferries vd Mats Rosin:
Landskapsregeringen har beslutat att anta ett anbud från en sammanslutning bestående av Ansgar Ab och Finlands Färjetrafik Ab för Föglö-linjen under åren 2022-2037.

Godby Shippings Misida drabbat av dödsolycka

Dan Mikkola, vd för Godby Shipping:
En olycka med dödlig utgång har drabbat Godby Shipping Ab. Olyckan inträffade fredagen den 9 augusti i samband med att fartyget Misida lastades i hamnen i Rotterdam.