Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 juni, 2022 - 15:16Uppdaterad: onsdag, 15 juni, 2022 - 16:07
  • Det är inte bra att förkorta en integrationsplan till två år, anser LR.

LR: Integration måste få ta tid

Det är inte ändamålsenligt att generellt förkorta en integrationsplan till två år, vilket föreslås i riksregeringens förslag till ny lag om främjande av integration.

Det anser landskapsregeringen. I ett utlåtande skriver landskapsregeringen att en förkortning av integrationsplanen kan orsaka stress och ångest för relativt stora grupper av invandrare från tredje land samt kvotflyktingar. Man skriver också att det inte är ovanligt att det tar tre år att lära sig svenska till den nivå som lagförslaget förutsätter.

I sitt utlåtande påpekar landskapsregeringen också att Åland har avvikande samhällsstrukturer som bör beaktas när integrationsfrämjande åtgärder som görs här ska ersättas. Man förutsätter att arbets- och näringsministeriet bjuder in Åland till diskussioner kring hur finansieringsfrågorna ska ordnas på bästa sätt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »