• Landskapsregeringen konstaterar ändå att Åland Post varit involverade och känt till ändringarna. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
Publicerad: tisdag, 20 augusti, 2019 - 09:18, uppdaterad: tisdag, 20 augusti, 2019 - 09:19

LR hördes inte i tid om nya postbestämmelser

Landskapsregeringen fick inte lämna in utlåtande om nya bestämmelser i Världspostkonventionen inom utsatt tid, trots att vissa av bestämmelserna finns inom landskapets lagstiftningsbehörighet.

Det skriver landskapsregeringen i ett utlåtande om presidentens framställning till lagtinget. Förhandlingarna om förändringarna är avslutade och trots att landskapsregeringen enligt självstyrelselagen ska få möjlighet att yttra sig har man inte fått det.

Syftet med förändringarna är att den internationella posttrafiken ska fungera effektivare och att samarbetet inom branschen ska förbättras. Förändringarna har praktiska konsekvenser för Åland Post verksamhet redan från och med 2018 i och med att försändelser delas upp i varor och dokument. Från och med år 2021 ska det finnas elektronisk information (EDI) över innehåll, avsändare och mottagare på varuförsändelser.

Landskapsregeringen konstaterar ändå att Åland Post varit involverade och känt till ändringarna. Man anser också att det inte finns hinder för att lagtinget godkänner ändringarna utan att ett bifall snarare är en förutsättning för en fungerande internationell posttrafik till och från Åland.

Fler Nyheter

Åland fortfarande coronafritt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Provresultatet från patienten som testades för coronaviruset var negativt, skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

Presidenten har godkänt det nya ekonomiska systemet

Nyhetsnotisen i ljudformat
Nu har president Sauli Niinistö godkänt det nya ekonomiska systemet för Åland. Det skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.

Fiskodlingar ska kunna utvecklas menar hållbarhetsministern

Nyhetsnotisen i ljudformat
- Landsskapsregeringens inställning är att fiskodlingar ska kunna utvecklas. Att fiskodlingsindustrin ska ta sitt ansvar mer och delta mer aktivt i arbetet för att Östersjön ska må bättre. Detta säger hållbarhetsminister Alfons Röblom.

Samlingshuset i Jomala försenas ännu mer

Dennis Jansson, ordförande för byggnadskommittén
Det senaste beskedet från Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab är att husets färdigställandetid har ändrats från vecka 9 till den 30 mars i år. Det framgår av protokollet från dagens möte med byggnadskommittén.

Landskapsläkaren: ”Risken för smittspridning på Åland är fortsatt låg”

Här kan du lyssna på hela presskonferensen:
Den allmänna risken för en smittspridning är låg på Åland i nuläget och gemene man behöver inte vara orolig, enligt Knut Lönnroth, landskapsläkare.

Direktsändning: Ålands beredskap för coronavirus

Direktsändningen är avslutad.

Oasen vill satsa mer på kvalité och utveckling

Oasen boende och vårdcenter, tidigare De gamlas hem, vill rekrytera en vårdkoordinator till slutet av mars.

Åtalas för att ha hotat flickvän med gevär

Mannen ska ha misshandlat och hotat sin flickvän med ett hagelgevär. Rättegången ägde rum på torsdagen i Ålands tingsrätt.

Sottunga utreder ny butik

Ett invånarinitiativ har inkommit till Sottungas kommunstyrelse med avsikten att bilda ett bolag för att driva butiksverksamhet i hamnen. Bakom initiativet står Tom Spennert.