• Landskapsregeringen konstaterar ändå att Åland Post varit involverade och känt till ändringarna. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
Publicerad: tisdag, 20 augusti, 2019 - 09:18, uppdaterad: tisdag, 20 augusti, 2019 - 09:19

LR hördes inte i tid om nya postbestämmelser

Landskapsregeringen fick inte lämna in utlåtande om nya bestämmelser i Världspostkonventionen inom utsatt tid, trots att vissa av bestämmelserna finns inom landskapets lagstiftningsbehörighet.

Det skriver landskapsregeringen i ett utlåtande om presidentens framställning till lagtinget. Förhandlingarna om förändringarna är avslutade och trots att landskapsregeringen enligt självstyrelselagen ska få möjlighet att yttra sig har man inte fått det.

Syftet med förändringarna är att den internationella posttrafiken ska fungera effektivare och att samarbetet inom branschen ska förbättras. Förändringarna har praktiska konsekvenser för Åland Post verksamhet redan från och med 2018 i och med att försändelser delas upp i varor och dokument. Från och med år 2021 ska det finnas elektronisk information (EDI) över innehåll, avsändare och mottagare på varuförsändelser.

Landskapsregeringen konstaterar ändå att Åland Post varit involverade och känt till ändringarna. Man anser också att det inte finns hinder för att lagtinget godkänner ändringarna utan att ett bifall snarare är en förutsättning för en fungerande internationell posttrafik till och från Åland.

Fler Nyheter

Viking Line ber om ursäkt till strandade resenärer

Eleonora Hansi:
De resenärer som missade m/s Rosella kommer att bli kompenserade, enligt Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line Sverige.

Jurmo färjfäste byggs säkrare

Jurmo färjfäste ska byggas om och landskapsregeringen har beslutat beställa projekteringstjänster av det svenska företaget WSP Sverige AB för detta.

Misstänkte mannen för knivdådet satt på fri fot

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den man som misstänks för knivdådet i Mariehamn under natten till lördag har nu satts på fri fot. Enligt förundersökningsledare Christoffer Ahlfors utreder polisen ärendet som grov misshandel.

Göran Persson lämnar Wiklöf Holding

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Göran Persson avslutar nu sitt uppdrag som styrelsemedlem i Wiklöf Holding. Anders Wiklöf , ägare och styrelseordförande i Wiklöf Holding, berättar att bakgrunden är en upplevd intressekonflikt inom banksektorn.

Ålands Sjötrafik vann passbåtsanbud

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Ålands Sjötrafik Ab kör passbåtstrafiken i Ålands södra skärgård under 2020-2022.

Körförbud och böter för fortkörare

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En fordonsförare färdades med en överhastighet om 37 km/h vid Färjsundet i Saltvik under natten till söndag.

"Skynda långsamt med kommunreformen"

Hela nyhetsinslaget med Camilla Andersson och Gustav Blomberg:
-Skynda långsamt med kommunreformen. Det anser Camilla Andersson , Getas kommunstyrelseordförande.

Passagerare missade M/S Rosella – bussen dök upp för sent i Cityterminalen

Therese Söderlund var en av passagerarna som tvingades boka om sin resa.
Flera Viking Line-passagerare missade söndagens eftermiddagsavgång med M/S Rosella från Kapellskär till Mariehamn. Detta på grund av att endast en buss dök upp vid Cityterminalen i Stockholm för vidare färd mot Kapellskär.

Nära köra på fotgängare – smet

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Ett motorfordon körde av Österleden och in på cykel- och gångbanan på dess östra sida där fotgängare befann sig. Olyckan var nära, föraren smet och polisen söker nu vittnen.