Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 augusti, 2019 - 09:18Uppdaterad: tisdag, 20 augusti, 2019 - 09:19
  • Landskapsregeringen konstaterar ändå att Åland Post varit involverade och känt till ändringarna. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

LR hördes inte i tid om nya postbestämmelser

Landskapsregeringen fick inte lämna in utlåtande om nya bestämmelser i Världspostkonventionen inom utsatt tid, trots att vissa av bestämmelserna finns inom landskapets lagstiftningsbehörighet.

Det skriver landskapsregeringen i ett utlåtande om presidentens framställning till lagtinget. Förhandlingarna om förändringarna är avslutade och trots att landskapsregeringen enligt självstyrelselagen ska få möjlighet att yttra sig har man inte fått det.

Syftet med förändringarna är att den internationella posttrafiken ska fungera effektivare och att samarbetet inom branschen ska förbättras. Förändringarna har praktiska konsekvenser för Åland Post verksamhet redan från och med 2018 i och med att försändelser delas upp i varor och dokument. Från och med år 2021 ska det finnas elektronisk information (EDI) över innehåll, avsändare och mottagare på varuförsändelser.

Landskapsregeringen konstaterar ändå att Åland Post varit involverade och känt till ändringarna. Man anser också att det inte finns hinder för att lagtinget godkänner ändringarna utan att ett bifall snarare är en förutsättning för en fungerande internationell posttrafik till och från Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »