Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 oktober, 2020 - 17:24Uppdaterad: fredag, 2 oktober, 2020 - 17:52
  • Nu är landskapsregeringen redo att ta strid för om självstyrelselagen inte beaktas av riksregeringen. Foto: Bengt Hannus

LR beredd ta juridisk strid

Landskapsregeringen är beredd att ta juridisk strid med riksregeringen.

Det ifall riksregeringen går vidare med sitt utkast på förslag på temporära ändringar i smittskyddslagen och polislagen.

-Vi ser det här som en behörighetstvist och beredda att få det prövat enligt sextionde paragrafen andra momentet i självstyrelselagen. Det är en tydlig markering, man kan inte göra den tydligare inom den politiska sfären, säger lantrådet Veronica Thörnroos.

Ändringarna i förslaget skulle enligt henne innebära en centralisering av beslutsfattandet utan att riksregeringen behöver utlysa undantagstillstånd – genom förslaget skulle man istället göra det genom smittskyddslagen.

-Man vill gå direkt in i självstyrelsens kärnområden, det som berör vår närservice på daglig basis, och kunna kontrollera det från Helsingfors – utan att vi som sitter här har möjlighet att påverka besluten, säger Veronica Thörnroos.

Utöver att förslaget står i strid med självstyrelselagen har delar av förslaget inte översatts till svenska och det har inte funnits någon dialog med landskapsregeringen under beredningen, uppger Veronica Thörnroos.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »