Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 1 september, 2023 - 16:15Uppdaterad: fredag, 1 september, 2023 - 22:38

LR bemöter havsörnsöverklagan: Naturorganisationerna har inte besvärsrätt – och det har ingen annan heller

Bird Life Finland och Finlands naturskyddsförbund har inte rätt att tycka till om skyddsjakten på havsörn på Åland. Det framför landskapsregeringen i ett bemötande till Högsta förvaltningsdomstolen.  

Det var i maj i år som landskapsregeringen beviljade skyddsjakt på havsörn på maximalt fem individer vid Lågskär med syftet att främja ejderstammen. Tre örnar sköts innan skyddsjakten avbröts i förtid. I juni lämnade miljöorganisationerna in en gemensam överklagan.  

Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob), som är ansvarig över frågan, säger att landskapsregeringens huvudsakliga argumentation går ut på att miljöorganisationerna inte har besvärsrätt då de inte är lokala organisationer.

Under processens gång visade det sig dock att inte heller lokala organisationer eller invånare har rätt att klaga i dylika miljörelaterade beslut. Det här på grund av en lucka i den åländska lagstiftningen eftersom Århuskonventionen från 2001 aldrig implementerats.  
– Nu har vi blivit medvetna om det här och behöver införa Århuskonventionen, säger Christian Wikström. 

Hans uppfattning är att skyddsjakten som bedrevs var till nytta för ejderstammen och hoppas att landskapsregeringen ska fortsätta att bevilja den.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »