• Lotteriinspektionen föreslår att det inte ska finnas någon maxgräns för hur länge en spelare kan vara avstängd från spel.
Publicerad: torsdag, 14 juni, 2018 - 15:24

Lotteriinspektionen vill skärpa lotterilagen

Utöka möjligheten att stänga av en spelare från penningspel, tillåt spelbolagen att följa kundernas spelmönster på elektroniska spel och skapa en spelmissbruksfond.

Det föreslår landskapets Lotteriinspektion i en skrivelse om ändring av landskapslagen om lotterier. I dagsläget kan en spelare be att bli avstängd eller begränsad i sitt spelare i maximalt ett år. Lotteriinspektionen föreslår att det inte ska finnas en maximal tidsgräns.

-Det är inte så lämpligt att spelaren ska vara tvungen att ta kontakt efter ett år igen och be om att få bli avstängd, säger Lotteriinspektionens chef Mikael Juresta.

Även spelanordnaren ska kunna stänga av spelaren om man ser att spelandet är skadligt.

Man föreslår också att en omsorgsplikt ska införas i lotterilagen, där den som anordnar elektroniska spel fortlöpande ska följa och kontrollera kundernas spelbeteende för att motverka spelproblem.

-Det finns kundkoton med detaljer om insättningar, så spelbolagen har redan informationen. Men i och med den nya dataskyddsförordningen GDPR får man inte spara sådan information om man inte har stöd av en lag, säger Mikael Juresta.

Den föreslagna spelmissbrukfonden skulle enligt Lotteriinspektionen finansieras av överskottet från avgifterna för speltillsyn. Fonden kan enligt förslaget användas till att finansiera forskning gällande spelmissbruk, vård av spelmissbrukare, utbildning samt studier och uppsatser inom ramen för ansvarsfullt spelande.

Fler Nyheter

Maxikarkki slutar sälja via Åland

Net trading group Åland AB slutar med den godisförsäljning som under namnet Maxikarkki har sålts via Åland Post.

LR svarar om effektiviteten vid Guttorp

Landskapsregeringen har nu svarat på vilka åtgärder som ska vidtas med anledning av resultaten från effektivitetsrevisionen av Ålands hälso- och sjukvård, Ålands polismyndighet, vägunderhållsenheten och Ålands fiskodling i Guttorp.

Landskapet beställer specialrevision av ÅMHM

Landskapsregeringen har beslutat om en specialrevision av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

Polisen tvingades prioritera

Maria Hoikkala intervjuas:
Som Ålands radio rapporterade igår hann polisen inte fram till alla utryckningar de kallades till under tisdagen och bad i polisrapporten om ursäkt till anmälare och drabbade då resurserna inte räckte till.

Svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor

Olli-Pekka Lehtonen:
Det har varit svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor till ÅHS den här sommaren säger Olli-Pekka Lehtonen chefsläkare på ÅHS.

Villkorligt fängelse yrkas för grov stöld

Fem månaders villkorligt fängelse för grov stöld. Det yrkade åklagaren på under dagens rättegång där en man stod åtalad för att i april 2017 ha brutit sig in i en bostad i Sund genom att krossa ett fönster och tillgripa en flaska whisky.

Man dömd efter strypgrepp på kvinna

En 19-årig man dömdes för misshandel i onsdags i tingsrätten. Mannen har i augusti i fjol, utanför Sittkoffsgallerians garage i Mariehamn, tagit strypgrepp om en kvinnas hals.

Uppsagd daghemsföreståndare får rätt i förvaltningsdomstolen

I november i fjol avslutade en kommun en daghemsföreståndares provanställning, på grund av samarbetsproblem med både personal och föräldrar.

Direktsänd EU-valdebatt i Ålands radio och Ålandskanalen

I dag klockan 15 kan ni se och höra de åländska EU-valskandidaterna Camilla Gunell och Anton Nilsson i Ålands radios valdebatt inför EU-parlamentsvalet på söndag den 26 maj.