• Lotteriinspektionen föreslår att det inte ska finnas någon maxgräns för hur länge en spelare kan vara avstängd från spel.
Publicerad: torsdag, 14 juni, 2018 - 15:24

Lotteriinspektionen vill skärpa lotterilagen

Utöka möjligheten att stänga av en spelare från penningspel, tillåt spelbolagen att följa kundernas spelmönster på elektroniska spel och skapa en spelmissbruksfond.

Det föreslår landskapets Lotteriinspektion i en skrivelse om ändring av landskapslagen om lotterier. I dagsläget kan en spelare be att bli avstängd eller begränsad i sitt spelare i maximalt ett år. Lotteriinspektionen föreslår att det inte ska finnas en maximal tidsgräns.

-Det är inte så lämpligt att spelaren ska vara tvungen att ta kontakt efter ett år igen och be om att få bli avstängd, säger Lotteriinspektionens chef Mikael Juresta.

Även spelanordnaren ska kunna stänga av spelaren om man ser att spelandet är skadligt.

Man föreslår också att en omsorgsplikt ska införas i lotterilagen, där den som anordnar elektroniska spel fortlöpande ska följa och kontrollera kundernas spelbeteende för att motverka spelproblem.

-Det finns kundkoton med detaljer om insättningar, så spelbolagen har redan informationen. Men i och med den nya dataskyddsförordningen GDPR får man inte spara sådan information om man inte har stöd av en lag, säger Mikael Juresta.

Den föreslagna spelmissbrukfonden skulle enligt Lotteriinspektionen finansieras av överskottet från avgifterna för speltillsyn. Fonden kan enligt förslaget användas till att finansiera forskning gällande spelmissbruk, vård av spelmissbrukare, utbildning samt studier och uppsatser inom ramen för ansvarsfullt spelande.

Fler Nyheter

Snart åker elmontörerna hem

Majoriteten av de entreprenörer från riket och Sverige som hjälpt Ålands elandelslag efter stormen Alfrida åker hem på måndag. Det berättar vd David Karlsson i ett pressmeddelande.

Ceder lämnar Alandia Försäkring

Alandia Försäkrings vd Tony Karlström intervjuas av Nina Smeds:
Åsa Ceder lämnar Alandia Försäkring. Det berättar vd Tony Karlström.

Minskning av antalet bygglov i Jomala

Guy Dannström intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Antalet bygglov i Jomala har återgått till det normala efter rekordåret 2017. Det säger byggnads- och miljöinspektör Guy Dannström.

”E-röstning löser ett stort demokratiproblem”

Kansliminister Nina Fellman och valadministratör Casper Wrede intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Förberedelserna med e-röstning i lagtingsvalet i oktober är nu igång på allvar.

”Wallers uppsägning inte en stor överraskning”

Att rektorn på Högskolan på Åland, Jonas Waller, i går sade upp sig kom inte som någon större överraskning. Det menar Emma Dahlén som är styrelseordförande för Högskolan på Åland.

Nära sammanstötning mellan fraktfartyg och Ängösundsfärjan

Sjöräddningsledare Benny Paulsson intervjuas av Malin Lundberg:
Enligt Gränsbevakningen på finska sidan inträffade strax efter nio i morse en incident där ett brittiskflaggat fraktfartyg var nära att kollidera med en åländsk linfärja.

Jomala vill att SÅHD bantar driftsbudget

Kommunstyrelsen i Jomala vill att Södra Ålands högstadiedistrikt sänker sin totala driftsbudget för 2019 med 100.000 euro.

Lemland och Finström planerar samarbete

Lemland och Finström har diskuterat hur man gemensamt skulle kunna få långsiktig tillgång av planläggningstjänster.

Polisen letade efter narkotika i posten

Under veckan har polisen tillsammans med tullen och gränsbevakningen övervakat postförmedlingen på Åland.