• Lotteriinspektionen föreslår att det inte ska finnas någon maxgräns för hur länge en spelare kan vara avstängd från spel.
Publicerad: torsdag, 14 juni, 2018 - 15:24

Lotteriinspektionen vill skärpa lotterilagen

Utöka möjligheten att stänga av en spelare från penningspel, tillåt spelbolagen att följa kundernas spelmönster på elektroniska spel och skapa en spelmissbruksfond.

Det föreslår landskapets Lotteriinspektion i en skrivelse om ändring av landskapslagen om lotterier. I dagsläget kan en spelare be att bli avstängd eller begränsad i sitt spelare i maximalt ett år. Lotteriinspektionen föreslår att det inte ska finnas en maximal tidsgräns.

-Det är inte så lämpligt att spelaren ska vara tvungen att ta kontakt efter ett år igen och be om att få bli avstängd, säger Lotteriinspektionens chef Mikael Juresta.

Även spelanordnaren ska kunna stänga av spelaren om man ser att spelandet är skadligt.

Man föreslår också att en omsorgsplikt ska införas i lotterilagen, där den som anordnar elektroniska spel fortlöpande ska följa och kontrollera kundernas spelbeteende för att motverka spelproblem.

-Det finns kundkoton med detaljer om insättningar, så spelbolagen har redan informationen. Men i och med den nya dataskyddsförordningen GDPR får man inte spara sådan information om man inte har stöd av en lag, säger Mikael Juresta.

Den föreslagna spelmissbrukfonden skulle enligt Lotteriinspektionen finansieras av överskottet från avgifterna för speltillsyn. Fonden kan enligt förslaget användas till att finansiera forskning gällande spelmissbruk, vård av spelmissbrukare, utbildning samt studier och uppsatser inom ramen för ansvarsfullt spelande.

Fler Nyheter

Straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och trafikolycka

Under dagen har polisen bland annat jobbat med fall av straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och en trafikolycka.

Villkortligt fängelse för våld och ärekränkning

En person har dömts till fem månaders villkorligt fängelse för ärekränkning, våldsamt motstånd mot tjänsteman och två fall av motstånd mot person som upprätthåller ordningen.

Bilkrock i Söderbybacken

Två bilar krockade i Söderbybacken vid 16-tiden idag.

Kommunerna har svarat om hur äldreomsorgen ska utvecklas

Wille Valve intervjuas av Marika Kvarnström.
Landskapsregeringen har frågat samtliga kommuner om hur de tänker utveckla sin äldreomsorg så att den motsvarar servicemålen och kommande lagstiftning.

Lappo skolbyggnad säljs

John Wrede intervjuas av Lukas Jacobson.
Lappo skolbyggnad säljs efter fem års väntan.

Brändö planerar bygga bostäder

Brändö kommun planerar att bygga nya hyresbostäder.

Körde stulen bil i diket

En 33-årig man har av tingsrätten dömts till böter för olovlig körning, bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel och äventyrande av trafiksäkerheten.

Stadsfullmäktige bordlade förtroendeomröstning

Barbro Sundback saknade motiveringar i förslag i stadsfullmäktige.
Ålands framtids önskan att byta ut sin ledamot Birgitta Johansson i stadsstyrelsen fick ingen lösning när stadsfullmäktige behandlade ärendet i går.

Färre skärgårdsplatser på färjor

Antalet skärgårdsplatser på tre av färjorna minskas under sommarens högsäsong. Anledningen är att färjor som enligt bokningssystemet varit fullbokade i verkligheten haft ledig kapacitet på bildäck.