Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 juni, 2018 - 15:24
  • Lotteriinspektionen föreslår att det inte ska finnas någon maxgräns för hur länge en spelare kan vara avstängd från spel.

Lotteriinspektionen vill skärpa lotterilagen

Utöka möjligheten att stänga av en spelare från penningspel, tillåt spelbolagen att följa kundernas spelmönster på elektroniska spel och skapa en spelmissbruksfond.

Det föreslår landskapets Lotteriinspektion i en skrivelse om ändring av landskapslagen om lotterier. I dagsläget kan en spelare be att bli avstängd eller begränsad i sitt spelare i maximalt ett år. Lotteriinspektionen föreslår att det inte ska finnas en maximal tidsgräns.

-Det är inte så lämpligt att spelaren ska vara tvungen att ta kontakt efter ett år igen och be om att få bli avstängd, säger Lotteriinspektionens chef Mikael Juresta.

Även spelanordnaren ska kunna stänga av spelaren om man ser att spelandet är skadligt.

Man föreslår också att en omsorgsplikt ska införas i lotterilagen, där den som anordnar elektroniska spel fortlöpande ska följa och kontrollera kundernas spelbeteende för att motverka spelproblem.

-Det finns kundkoton med detaljer om insättningar, så spelbolagen har redan informationen. Men i och med den nya dataskyddsförordningen GDPR får man inte spara sådan information om man inte har stöd av en lag, säger Mikael Juresta.

Den föreslagna spelmissbrukfonden skulle enligt Lotteriinspektionen finansieras av överskottet från avgifterna för speltillsyn. Fonden kan enligt förslaget användas till att finansiera forskning gällande spelmissbruk, vård av spelmissbrukare, utbildning samt studier och uppsatser inom ramen för ansvarsfullt spelande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »