• Camilla Hägglund-Palmqvist, Karl Nordlund, Lennart Johansson och Tommy Thörnroos vid en tidigare myndighetsinformation. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru
Räddningsledare Lennart Johansson om läget på lördag eftermiddag
Lyssna på hela pressinfon:
Publicerad: lördag, 5 januari, 2019 - 17:11, uppdaterad: lördag, 5 januari, 2019 - 19:00

Lördagens myndighetsinfo

Många elabonnenter är fortfarande utan ström men inga akuta alarmsituationer föreligger. Det framgick vid en presskonferens på Räddningsverket i eftermiddag.

Något besked om när alla kan tänkas ha el igen gavs inte men enligt en tidigare prognos ska högspänningsnätet vara klart under nästa vecka lågspänningen om minst två veckor.

Räddningsledare Lennar Johansson informerade bland annat om att 60 elmontörer jobbar ute i fält och att mer resureser är på kommande från riket.

Alla fasta telefonstationer är i drift, vilket dock inte betyder att alla fastigheter ännu har telefoni. Också för GSM-trafiken blir fler och fler basstationer igång.

Från polisens sida uppmanades bilister att ta det lugnt i trafiken. Det är vinterväglag och åtminstone en avkörning har rapporterats i dag.

Ytterligare påpekades att det fortfarande förekommer kablage på marken och att man därför hoppas någon vuxen kan följa minderåriga till samlingsplatsen för skolskjutsarna på måndag morgon. I och med att alla kommuncentra nu har el återgår också kommunerna till sitt arbete bland annat med uppsökande verksamhet.

Fler Nyheter

Misstänkt coronafall på Åland

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det första misstänkta fallet av coronavirus har påträffats på Åland.

Kansliministern: "Datainspektionens årsberättelse skriven i affekt"

Kansliminister Harry Jansson om Datainspektionens årsberättelse
Det som har inträffat är beklagligt, men förvaltningschef Dan E Erikssons beslut att inte ge Joakim Söderberg fast anställning som myndighetschef för Datainspektionen var befogat, säger kansliminister Harry Jansson.

Växthus på Vårdö värms med havsvatten

Mikael Lundell
Mikael Lundell på Vårdö värmer sedan några år tillbaka sina växthus på Simskäla med hjälp av havsvatten. Det nya systemet innebär att brännolja har ersatts med förnyelsebar energi, och snart har investeringen betalat tillbaka sig

Familjen Strandvik i karantän till 9 mars

Nyhetsnotisen i ljudformat
Familjen Strandvik från Åland blir kvar i karantän på hotellet på Teneriffa till den 9 mars. Det blev bekräftat i dag, torsdag, meddelar Harriet Strandvik.

”Situationen ändrar sig timme för timme”

Jussi Sane, ledande expert vid Insitutet för hälsa och välfärd THL:
Många fall av personer som smittats av coronaviruset covid-19 rapporteras in från hela världen varje dag säger Jussi Sane, som är expert vid Institutet för hälsa och välfärd THL på just coronavirus . - Situationen ändrar sig timme för timme, säger han.

Eriksson chef för infrastrukturavdelningen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har utnämnt Sten Eriksson till ordinarie byråchef vid infrastrukturavdelningens allmänna byrå.

Serverhall vid flygfältet och lägergård på Gregersö

Stefan Äng, kyrkoherde i Jomala församling
Företaget Leijonaverkot Ab har fått bygglov från Jomala kommun för att uppföra en serverhall vid flygplatsen i Sviby.

Aktieägare träffade Viking Lines styrelse

Nyhetsnotisen i ljudformat:
- Viking Lines styrelse lyssnade på det jag framförde och valde sedan att diskutera synpunkterna utan min närvaro. Det säger aktieägarföreningens ordförande Roger Jansson om onsdagens möte.

Löfström: ”Blåljusutbildningen är på agendan”

Riksdagsledamot Mats Löfström intervjuas av Axel Eriksson:
Frågan om blåljusutbildning på svenska i Finland finns på riksdagens förvaltningsutskotts agenda. Det säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström som är medlem i förvaltningsutskottet.