Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 5 september, 2023 - 14:36Uppdaterad: tisdag, 5 september, 2023 - 15:11
  • Här lämnar Mats Löfström över lagmotionen. Pressbild.

Löfström vill se åländsk plats i Europaparlamentet – har lämnat in lagmotion

Mats Löfström lämnade i dag in en lagmotion om att Finland i nästa Europaparlamentsval skulle ha två valkretsar där Åland skulle utgöra en egen valkrets och därmed få en egen plats i Europaparlamentet. 

- Det är möjligt att Finland i nästa Europaparlamentsval kommer få ett mandat till och att antalet finländska platser ökar från 14 till 15 stycken. Det skulle skapa utmärkta möjligheter för Finland att då tilldela den platsen åt Åland och på så sätt öka Ålands direkta inflytande i EU-frågor, säger Ålands riksdagsledamot i ett pressmeddelande. 

EU har ännu inte tagit ett slutgiltigt beslut gällande kommande valets platser, ett beslut som troligtvis kommer under hösten. 
- Åland har gett ifrån sig lagstiftningsbehörighet till EU utan att man har blivit kompenserad för det i tillräcklig utsträckning. En egen Europaparlamentsplats skulle avsevärt förstärka inflytandet, säger Mats Löfström. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »