Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 december, 2018 - 06:38
  • Det behövs fler laddstolpar på landsbygden, tycker Mats Löfström. Arkivfoto: Ulf Weman.

Löfström tror på framtid utan dieselbilar

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström tror inte det finns några dieseldrivna fordon år 2045. Det säger han i en intervju som Svenska Yle gjort med honom och två andra ledamöter i kommunikationsutskottet.

Kommunikationsutskottet behandlar bland annat frågor om trafik och Yles intervju gjordes med anledning av att Kommunikationsministeriet i förra veckan publicerade en rapport om hur Finland ska bli utsläppsfritt i trafiken senast 2045.

Löfström säger till Yle att dieselfordon bör ersättas med elbilar och biobränslen. Utsläppsmålet ska enligt honom nås delvis genom att förändra beskattningen och delvis genom teknisk utveckling, till exempel krävs fler laddningsstationer för elbilar på landsbygden för att folk ska våga satsa på det alternativet. Enligt Yle tycker Löfström också att det behövs incitament i stil med dem som de övriga nordiska länderna gått in för att flera ska köpa elbilar. I Sverige har regeringen exempelvis infört ett system där bilar med höga koldioxidutsläpp får en högre fordonsskatt medan fordon med lägre utsläpp får en bonus.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »