• Mats Löfström
Mats Löfström (längre inslag från Åland idag)
Mats Löfström:
Publicerad: torsdag, 28 november, 2019 - 16:08, uppdaterad: fredag, 29 november, 2019 - 11:13

Löfström om strejken: ”En oproportionerlig åtgärd”

Det var en oproportionerlig åtgärd att ta ut hela den finska handelsflottan i strejk, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Han säger också han hoppas att man nu kan återbygga förtroendet mellan parterna som finns inom finsk sjöfart.

- Vi måste se till så att det finns konkurrenskraft på finländska rederier i den globala marknaden och alla åtgärder som hotar konkurrenskraften är problematiska. Ur lagstiftarperspektiv finns det inget vi kan göra just nu, men längre fram kan det bli aktuellt att se över lagstiftningen som är ganska gammal, säger Mats Löfström.

Samtidigt vill han understryka att frågan är mer komplicerad än så.

- Jag tror inte att det är lagstiftningen som är problemet till varför vi har mer konflikter på arbetsmarknaden än till exempel Sverige. Lagstiftningen är inte en patentlösning för att minska konflikterna.

- Riksdagen har inga verktyg att säga i en konflikt vad olika parter ska göra, utan det enda jag som politiker kan säga är att det är viktigt med respekt, proportioner och respekt från olika avtalspartner när man förhandlar i arbetsmarknaden.

 

Fler Nyheter

Man dömd för misshandel

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till 20 dagar fängelse för att ha misshandlat en annan man i juli under Rockoff-veckan 2018.

Gunell ifrågasatte Centerns objektivitet i tunnelprojekt

Jörgen Pettersson (C) och Camilla Gunell (S):
Hurdan relation har Centern och regeringsblocket till tunnelprojektören FS-links eftersom FS-links är de enda som hörts i finans- och näringsutskottet angående kortrutten undrade Camilla Gunell (S) i dag när lagtinget diskuterade utskottets utlåtande över budgetförslaget för 2020.

20.000 till Kastelholmssamtalen

Nyhetsnotisen i ljudform:
Kastelholmssamtalen som hålls i mars har fått 20.000 euro. Pengarna går till Ålands fredsinstitut som står bakom arrangemanget.

Villkorligt fängelse för bedrägeri

Nyhetsnotisen i ljudform:
Villkorligt fängelse i 3 månader för bedrägeri. Det blev domen under dagens rättegång där en man stod åtalad för grovt bedrägeri under 2014.

Avtal gällande räddningsväsendet sägs upp av staden

Jessy Eckerman, infrastrukturnämndens ordförande
Avtalen mellan Mariehamns stad och Jomala kommun sägs upp gällande brand- och räddningsväsendet. Det beslutades efter infrastrukturnämndens möte igår kväll.

Marknadsdomstolen ger fastighetsverket rätt om geriatriska

Stefan Rumander:
Marknadsdomstolen ger Landskapets fastighetsverk rätt i tvisten med Donalds Arkitekter Ab om geriatriska klinikens utbyggnad.

Fortfarande många hushåll utan el

David Karlsson, vd, Ålands Elandelslag
Det pågår strömavbrott i stora delar av fasta Åland. Under morgonen var det fler än 3000 hushåll som var utan el.

Man dömd till böter för hot

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till dagsböter på 90 euro efter att han har hotat en ordningsvakt till livet. Det var i början på sommaren som mannen avlägsnades från ett hotell i staden. Då slog mannen mot ordningsvakten och uttalade att han avsåg att döda ordningsvakten och att han skulle söka upp denne.

Person gripen med efterlysningar i riket

Nyhetsnotisen i ljudform:
En person ljög om sina personuppgifter för polisen efter att ha blivit gripen under tisdagskvällen. Personen i fråga visade sig ha 18 aktiva efterlysningar, flera som innebar transport till fängelset i riket.