Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 12 augusti, 2024 - 17:17Uppdaterad: måndag, 12 augusti, 2024 - 17:24

Löfström om Bruuns kritik: Att torpedera avvisningslagen hade förstört för Åland 

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström säger att det politiska priset för att säga nej till avvisningslagen varit högt: – Det hade fått konsekvenser i Ålands och mina förhållanden till presidenten, regeringen och våra myndigheter. 

Journalisten Staffan Bruun går hårt åt Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i en krönika i dagens Ålandstidning. Enligt Bruun är det en skandal att just Löfström röstade för lagen, som ger Finland rätt att avvisa flyktingar vid ryska gränsen. Flyktingkonventionen och EU:s avtal om mänskliga rättigheter är internationella avtal, precis som de avtal som rör Ålands särställning. Bruun menar att Ålands trovärdighet fått sig en smäll och att Löfström borde ta avstånd från regeringen och bilda en egen riksdagsgrupp. 

Mats Löfström håller inte med om kritiken. Han menar att det skadat Ålands intressen om han torpederat en lag som republikens president, regeringen, fem sjättedelar av riksdagen och gränsbevakningen sagt att är nödvändig.  

– Dessutom tycker jag själv att lagen behövs. 

Löfström menar också att lagen inte äventyrar Ålands särställning eller andra internationella avtal. Han hänvisar till att inte en enda av de arton sakkunniga grundlagsutskottet hört har gjort någon jämförelse med de avtal som gäller Åland.  

Och han har inte för avsikt att bilda en egen riksdagsgrupp. 

– Det skulle vara en björntjänst för både Åland och det svenska språket i Finland. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »