Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 juni, 2024 - 17:01Uppdaterad: onsdag, 19 juni, 2024 - 17:32
  • Riksdagsledamot Mats Löfström. Pressbild.

Löfström om avvisningslagen: “Vet att den strider mot grundlagen”

Grundlagsutskottet ger gult ljus åt avvisningslagen, den fortsätter behandlas men utskottet vill se flera ändringar för att den ska kunna gå vidare.

Regeringens syfte med den kontroversiella lagen är att kunna stoppa asylsökande vid östgränsen utan att behöva stänga gränsen, något som beskrivs som en sista åtgärd mot Rysslands hybridkrigföring. Lagen står i konflikt med folkrätten enligt både experter och politikerna själva. Ålands riksdagsledamot Mats Löfström sitter i grundlagsutskottet och betonar att lagförslaget måste ändras för att senare kunna godkännas.   

– Det är nog det allra mest komplicerade ärende jag någonsin behövt vara med och behandla. Det är historiskt att föra fram ett förslag till riksdagen som man vet strider mot grundlagen och internationella avtal, säger Löfström. 

Åland argumenterar ofta med folkrätten som grund i juridiska sammanhang men Löfström säger att situationen är svår att jämföra med något annat. Han är därför inte orolig att det ska försvaga Ålands förhandlingsposition i framtiden. 

– Den här lagen måste ses på ett exceptionellt sätt, det här är inte applicerbart på något annat område, gentemot Åland eller gentemot något annat, säger Löfström. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »