Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 oktober, 2019 - 13:24Uppdaterad: onsdag, 16 oktober, 2019 - 17:17
  • Löfström pratade om Ålands grundfinansiering i den finländska budgetdebatten. Foto Axel Eriksson

Löfström lyfte grundfinansieringen i budgetdebatten

Det är dags att få frågan om höjningen av Ålands grundfinansiering i mål. Det konstaterade riksdagsledamot Mats Löfström i sitt huvudanförande i riksdagens budgetdebatt nyligen.

Löfström betonade att avräkningsgrunden som Åland får för finansieringen av självstyrelsen är på samma nivå som år 1995, trots att Ålands befolkning sedan dess vuxit dubbelt så snabbt som landets befolkning som helhet och idag uppgår till 0,54 procent av befolkningen, ensiffra som år 1995 var 0,49 procent av befolkningen.

-Regeringen behöver därför i höst komma med ett lagförslag som höjer grundfinansieringen med 10 miljoner euro, och som riksdagen kan behandla och godkänna tillsammans med det nya ekonomiska systemet som ingår i förslaget till ny självstyrelselag, sade Löfström i budgetdebatten.

Han sade också att dagens system gör att desto större befolkningsandel Åland har, desto mindre blir de offentliga inkomsterna sett per invånare som Åland får tillbaka och att det är ohållbart.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »