• Ålands riksdagsledamot Mats Löfström föreslog för jord- och skogsbruksminister Jari Leppä idag att skogsägare skulle kunna ha ett särskilt skogskonto enligt svensk modell. Foto: Frippe Granlund.
Mats Löfström intervjuas av Nina Smeds.
Publicerad: fredag, 11 januari, 2019 - 15:12, uppdaterad: fredag, 11 januari, 2019 - 15:12

Löfström föreslår skogskonto för skogsägare

Skogsägare ska kunna ha ett särskilt skogskonto enligt svensk modell där man först beskattar inkomsterna när man tar ut en vinst. Det föreslog Ålands riksdagsledamot Mats Löfström för jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i dag.

-Enligt den modell man har i Sverige är det skogsägarens eget konto, som ett vanligt bankkonto, men man kan betala skogskostnader och kvitta det mot annat utan att betala skatt, säger Mats Löfström.

Igår lyfte Löfström frågan om en periodisering av inkomster från stormfälld skog när riksdagen sammanträdde. Då lovade finansminister Petteri Orpo att finansministeriet ska se på frågan. Löfström diskuterade också frågan med Jari Leppä idag. Ministern var positiv till förslaget.

-Eftersom man har gjort liknande arrangemang för jordbruket efter torkan så blir det enklare att få ändrringar till stånd konstaterade minister Leppä, säger Löfström.

Men ansvaret ligger hos finansministeriet och Mats Löfström hoppas att man hinner göra ändringen före riksdagsvalet i april.

Fler Nyheter

Kraftig brand i Godby

Räddningsledare Karl Nordlund
Just efter 15.30 igår på eftermiddagen kom det ett larm om en brand i ett garage i en radhuslänga i Godby i närheten av Optinova.

Polisen hade en del att stå i

Polisen hade en del att stå under kvällen och natten mellan lördag och söndag.

Vildsvin sköts i Geta

Skytten Tom Blomqvist intervjuas av Kjell Brändström
Finströmsjägaren Tom Blomqvist fällde vildsvin nummer två tidigt på lördagsförmiddagen i Höckböle, Geta inte alls långt ifrån den plats där det förra vildsvinet sköts.

Snart åker elmontörerna hem

Majoriteten av de entreprenörer från riket och Sverige som hjälpt Ålands elandelslag efter stormen Alfrida åker hem på måndag. Det berättar vd David Karlsson i ett pressmeddelande.

Ceder lämnar Alandia Försäkring

Alandia Försäkrings vd Tony Karlström intervjuas av Nina Smeds:
Åsa Ceder lämnar Alandia Försäkring. Det berättar vd Tony Karlström.

Minskning av antalet bygglov i Jomala

Guy Dannström intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Antalet bygglov i Jomala har återgått till det normala efter rekordåret 2017. Det säger byggnads- och miljöinspektör Guy Dannström.

”E-röstning löser ett stort demokratiproblem”

Kansliminister Nina Fellman och valadministratör Casper Wrede intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Förberedelserna med e-röstning i lagtingsvalet i oktober är nu igång på allvar.

”Wallers uppsägning inte en stor överraskning”

Att rektorn på Högskolan på Åland, Jonas Waller, i går sade upp sig kom inte som någon större överraskning. Det menar Emma Dahlén som är styrelseordförande för Högskolan på Åland.

Nära sammanstötning mellan fraktfartyg och Ängösundsfärjan

Sjöräddningsledare Benny Paulsson intervjuas av Malin Lundberg:
Enligt Gränsbevakningen på finska sidan inträffade strax efter nio i morse en incident där ett brittiskflaggat fraktfartyg var nära att kollidera med en åländsk linfärja.