• Ålands riksdagsledamot Mats Löfström föreslog för jord- och skogsbruksminister Jari Leppä idag att skogsägare skulle kunna ha ett särskilt skogskonto enligt svensk modell. Foto: Frippe Granlund.
Mats Löfström intervjuas av Nina Smeds.
Publicerad: fredag, 11 januari, 2019 - 15:12, uppdaterad: fredag, 11 januari, 2019 - 15:12

Löfström föreslår skogskonto för skogsägare

Skogsägare ska kunna ha ett särskilt skogskonto enligt svensk modell där man först beskattar inkomsterna när man tar ut en vinst. Det föreslog Ålands riksdagsledamot Mats Löfström för jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i dag.

-Enligt den modell man har i Sverige är det skogsägarens eget konto, som ett vanligt bankkonto, men man kan betala skogskostnader och kvitta det mot annat utan att betala skatt, säger Mats Löfström.

Igår lyfte Löfström frågan om en periodisering av inkomster från stormfälld skog när riksdagen sammanträdde. Då lovade finansminister Petteri Orpo att finansministeriet ska se på frågan. Löfström diskuterade också frågan med Jari Leppä idag. Ministern var positiv till förslaget.

-Eftersom man har gjort liknande arrangemang för jordbruket efter torkan så blir det enklare att få ändrringar till stånd konstaterade minister Leppä, säger Löfström.

Men ansvaret ligger hos finansministeriet och Mats Löfström hoppas att man hinner göra ändringen före riksdagsvalet i april.

Fler Nyheter

Sju polisanmälningar i samband med cupfinalen

Det har kommit in sju polisanmälningar med anledning av de händelser som inträffade på cupfinalen den 15 juni mellan IFK Mariehamn och Ilves.

Kritik mot förslaget till delgeneralplan

Tom Forsbom och Ralf Knahpe intervjuas av Niklas Grönholm om stadens förslag till ny delgeneralplan:
Totalt 17 separata anmärkningar lämnades in mot Mariehamns stads förslag till delgeneralplan för centrum

Tidigare anställd stämmer Visit Åland

En föredetta anställd vid Visit Åland stämmer nu organisationen på totalt nästan 62.000 euro i skadestånd för utebliven lön och för att ha blivit olagligt uppsagd i samband med den förskingringshärva som drabbade Visit Åland.

Villkorligt fängelse för radioinbrott

Den man som stulit utrustning från Ålands Radios lokaler döms nu till villkorligt fängelse för en rad olika brott.

Färre hotellövernattningar i maj

Antalet övernattningar på hotell minskade med tre procent i maj i år, jämfört med maj 2018.

Man dömd för rattfylleri och straffbart bruk av narkotika

I förra veckan kom domen för den 32-årige man som förra året åtalades för rattfylleri och straffbartbruk av narkotika.

Saltvik får stöd för nedläggning av avloppsledningar

Landskapsregeringen har beviljat Saltviks kommun stöd på nästan 50.000 euro för nedläggning av avloppsledningar i Lagmansby och Bertby.

Äppelodlingarna ser ut att ge normal skörd

Äppelodlingarna på Åland ser i år ut att ge en normal skörd om inget oförutsägbart händer. Detta trots att man på många håll i södra- och mellersta Sverige ser ut att få den sämsta äppelskörden på 20 år.

Skärgården diskuterade kommunreformen på Föglö

Stig Fellman och Nina Fellman:
Det finns många utmaningar som väntar i arbetet om en enhetlig skärgårdskommun.