• Ålands riksdagsledamot Mats Löfström föreslog för jord- och skogsbruksminister Jari Leppä idag att skogsägare skulle kunna ha ett särskilt skogskonto enligt svensk modell. Foto: Frippe Granlund.
Mats Löfström intervjuas av Nina Smeds.
Publicerad: fredag, 11 januari, 2019 - 15:12, uppdaterad: fredag, 11 januari, 2019 - 15:12

Löfström föreslår skogskonto för skogsägare

Skogsägare ska kunna ha ett särskilt skogskonto enligt svensk modell där man först beskattar inkomsterna när man tar ut en vinst. Det föreslog Ålands riksdagsledamot Mats Löfström för jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i dag.

-Enligt den modell man har i Sverige är det skogsägarens eget konto, som ett vanligt bankkonto, men man kan betala skogskostnader och kvitta det mot annat utan att betala skatt, säger Mats Löfström.

Igår lyfte Löfström frågan om en periodisering av inkomster från stormfälld skog när riksdagen sammanträdde. Då lovade finansminister Petteri Orpo att finansministeriet ska se på frågan. Löfström diskuterade också frågan med Jari Leppä idag. Ministern var positiv till förslaget.

-Eftersom man har gjort liknande arrangemang för jordbruket efter torkan så blir det enklare att få ändrringar till stånd konstaterade minister Leppä, säger Löfström.

Men ansvaret ligger hos finansministeriet och Mats Löfström hoppas att man hinner göra ändringen före riksdagsvalet i april.

Fler Nyheter

ÅSS på pallen i SM

Staffan Lindberg om promenadsegern:
ÅSS hade två lag på prispallen när öppna svenska mästerskapen i J/70 seglades i Karlstad i helgen.

Var lång bordläggning laglig?

Anna Janson, ordförande kommunstyrelsen Lemland
Lemlands kommunfullmäktige beslöt i juni i år att inte utse några representanter till den grupp som ska styra kommunsammanslagningen, ett beslut som kommunstyrelsen nu funnit att inte är lagligt.

Jomala ser ut att godkänna räddningsmyndighet

Kommunstyrelsen i Jomala föreslår inför fullmäktige att man ska godkänna det avtalsförslag som finns för den gemensamma räddningsmyndigheten på Åland.

Sandtag kan gynna myrar

Ett sandtag nära två särskilt skyddsvärda myrar i Jomala skulle troligen inte påverka myrarna negativt.

Segelfartyg gästar Mariehamn

Imorgon onsdag gästas Mariehamn av tre segelfartyg som lägger till vid Kraftverkskajen.

Saltvik skjuter upp kommunreform

Kommundirektör Ewa Danielsson intervjuas av Felix Quarnström
Kommunstyrelsen i Saltvik beslöt att bordlägga ärendet om att utse representanter till förhandlingarna för kommunreformen.

Viking Lines näst bästa halvårsresultat sedan 2010

Viking Lines vd Jan Hanses:
Viking Line presenterade idag sitt halvårsresultat för 2019. Bolaget redovisar en förlust på 8,8 miljoner för årets sex första månader.

Utbildningar inleds inom bygg, maskin- och metallbranscherna

Ålands gymnasium inleder sysselsättningsfrämjande utbildning inom bygg och maskin- och metallbranscherna.

LR hördes inte i tid om nya postbestämmelser

Landskapsregeringen fick inte lämna in utlåtande om nya bestämmelser i Världspostkonventionen inom utsatt tid, trots att vissa av bestämmelserna finns inom landskapets lagstiftningsbehörighet.