• Ålands riksdagsledamot Mats Löfström föreslog för jord- och skogsbruksminister Jari Leppä idag att skogsägare skulle kunna ha ett särskilt skogskonto enligt svensk modell. Foto: Frippe Granlund.
Mats Löfström intervjuas av Nina Smeds.
Publicerad: fredag, 11 januari, 2019 - 15:12, uppdaterad: fredag, 11 januari, 2019 - 15:12

Löfström föreslår skogskonto för skogsägare

Skogsägare ska kunna ha ett särskilt skogskonto enligt svensk modell där man först beskattar inkomsterna när man tar ut en vinst. Det föreslog Ålands riksdagsledamot Mats Löfström för jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i dag.

-Enligt den modell man har i Sverige är det skogsägarens eget konto, som ett vanligt bankkonto, men man kan betala skogskostnader och kvitta det mot annat utan att betala skatt, säger Mats Löfström.

Igår lyfte Löfström frågan om en periodisering av inkomster från stormfälld skog när riksdagen sammanträdde. Då lovade finansminister Petteri Orpo att finansministeriet ska se på frågan. Löfström diskuterade också frågan med Jari Leppä idag. Ministern var positiv till förslaget.

-Eftersom man har gjort liknande arrangemang för jordbruket efter torkan så blir det enklare att få ändrringar till stånd konstaterade minister Leppä, säger Löfström.

Men ansvaret ligger hos finansministeriet och Mats Löfström hoppas att man hinner göra ändringen före riksdagsvalet i april.

Fler Nyheter

Allt fler turister campar

De totala övernattningarna på Åland minskade något, men allt fler av de turister som kommer hit väljer att campa. Det framgår av statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Misshandel på kryssning

Igår kallades polisen till ett av kryssningsfartygen då en person uppgett att hen blivit misshandlad av sin partner.

Positivt att ungdomar är med på bildningnämndens möten

Cajsa Kronström, Noel Rönnberg och Kjell Nilsson
I ett drygt år nu har en elev från Övernäs och en från Strandnäs skolor varit med på möten i Mariehamns bildningsnämnd. Och under den första tiden är omdömena positiva.

Ingen snabbtur för Björköbor på valdagen

Kumlinge kommun får inte ekonomiskt understöd från landskapet för taxibåt mellan Björkö och Kumlinge på riksdagsvaldagen den 14 april.

Kultmack blir museum

Edos mack ska få nytt liv.

”Yrkesfiskare är en hotad art”

Camilla Gunell och Roger Nordlund om utmaningarna:
Tillgång till lokalproducerad fisk och behov av stödåtgärder för yrkesfiskare på Åland diskuterades när vicelantrådet Camilla Gunell (S) presenterade lagförlaget för fiskereglering i lagtinget idag.

Sakkunnigutlåtande krävs om utsläpp från Fifax

Skogsägaren Ture Sandholm intervjuas av Peter Grönholm:
Nu kräver polisen att landskapet ger ett sakkunnigutlåtande om utsläppen från Fifax.

Kommunsammanslagning stöds av Geta

Geta kommunstyrelse är positiva till en kommunreform. Det framgår av protokollet från sammanträdet i går.

Fokus på pojkars psykiska hälsa

I april arrangerar Kvinnofridslinjen, landskapsregeringens samarbetspartner, en kurs som ska motverka sexualiserat våld, könsnormer och trakasserier.