• Lantrådet Katrin Sjögren och kansliminister Nina Fellamn lobbar i Bryssel för en åländsk EU-parlamentsplats. Foto: European Union 2016 - European Parliament.
Publicerad: onsdag, 10 maj, 2017 - 11:09, uppdaterad: onsdag, 10 maj, 2017 - 16:26

Lobbar för åländsk parlamentsplats

Ålands rätt till representation i europaparlamentet lobbar lantrådet Katrin Sjögren och kansliminister Nina Fellman för när de i dag och i morgon besöker Bryssel.

Frågan är hetare än på länge i och med Storbritanniens kommande utträde ur EU och 73 platser blir lediga. Något beslut om de 73 platserna har inte tagits, men Åland har ett gammalt krav på en parlamentsplats eftersom landskapet givit en del av sin lagstiftningsbehörighet till EU, utan att kompenseras med en plats i parlamentet. Finland har tidigare accepterat Ålands krav som berättigat, men i riket vill man inte ge upp någon av sina 13 platser och göra Åland till en egen valkrets i europavalet. Landskapsregeringens specialrådgivare i Bryssel, Julia Lindholm, påpekar i sitt senaste nyhetsbrev att de flesta andra lagstiftande regioner inom EU har en egen parlamentariker, exempelvis de 70.000 tysktalande i Belgien, som utgör en egen valkrets.

Fler Nyheter

Förhandsröstning i presidentvalet inleds i dag

I dag inleds förhandsröstningen inför presidentvalet den 28 januari. Det är möjligt att rösta bland annat på postkontoret i Mariehamn till och med den 23 januari.

ÅHS mätte arbetsvälbefinnande

7,48 enligt ett index på en tiogradig skala! Det betyget ger anställda inom Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, i en enkät som gjorts för att mäta och utveckla personalens välbefinnande.

Hotellövernattningarna ökade i fjol

212.800 hotellövernattningar gjordes på Åland förra året och det är en ökning om närmare tre procent jämfört med 2016. Det visar ny statistik från Åsub.

Ny ordförande för stadsstyrelsen klar i dag

Roger Jansson och Igge Holmberg intervjuas av Owe Sjöblom
Moderat samling i Mariehamn presenterar troligtvis en ny kandidat till posten som ordförande för stadsstyrelsen idag.

Hovrätten förkortar körförbud

Åbo hovrätt förkortar ytterligare ett körförbud som dömts ut av tingsrätten i Mariehamn.

Torvalds främsta Natoförespråkaren

Presidentkandidat Nils Torvalds intervjuas av Hasse Persson-Bru
Presidentvalets främsta Natoförespråkare är Svenska Folkpartiets kandidat Nils Torvalds.

Pub Stallhagen tjänade inget på Fishbait

Pub Stallhagens ägare, Christian Ekström, intervjuas av Frippe Granlund
I tre år samarbetade Christian Ekströms bolag Pub Stallhagen med först Fishbait och senare med föreningen Örock som i sin tur anordnade Fishbait-festivalen.

Ms Knipan och Odin ställer in turer

Ms Knipan angör inte Torsholma och Enklinge i dag, tisdag, på grund av rådande väderförhållanden. Det meddelar Ålandstrafiken.

Petri Carlsson lämnar stadsstyrelsen

Petri Carlsson intervjuas av Owe Sjöblom
Moderaten Petri Carlsson lämnar posten som ordförande för stadsstyrelsen. Totalt har han varit ordförande i sex år, men nu står han inte till förfogande när det är dags för att utse stadsstyrelsen för de kommande två åren.