Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 9 januari, 2014 - 11:30Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:07

Ljusterapi mot mörkerdepression

Det är viktigt att se till att man tar vara på det dagsljus som finns. Och räcker inte dagsljuset så kan man skaffa en ljusterapilampa. Den rekommendationen kommer från Eva Eriksson som är klinikchef på psykiatriska kliniken vid Ålands hälso- och sjukvård. Under den mörka årstiden kan vissa människor drabbas av så kallad mörkertrötthet, och till och med depression. Enligt Eva Eriksson har tröttheten sin naturliga förklaring.

- Ljuset gör att tallkottkörteln slutar producera ämnet melatonin vilket gör att vi blir färdiga för en ny dag. När det blir mörkt börjar tallkottkörteln att producera melatonin igen och då blir vi trötta, säger Eva Eriksson.

Exakt hur vanligt det är med mörkerdepression på Åland kan Eva Eriksson i dagsläget inte säga. Symptomen kan förutom en ovanlig trötthet också vara ökad aptit.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »