• Olof Widén är senior rådgivare vid Rederierna i Finland. Arkivfoto: Tomas Tornefjell.
Olof Widén intervjuas av Tomas Tornefjell:
Publicerad: fredag, 29 december, 2017 - 15:04, uppdaterad: fredag, 29 december, 2017 - 15:40

Ljus framtid för rederier

Rederibranschens och sjötransportmarknadens konjunkturer är rekordhöga och framtidsutsikterna ljusa. Det framgår av den så kallade Rederibarometern som årligen publiceras av sjöfartens utbildnings- och forskningscentrum i Åbo.

Barometern bygger på en undersökning som i oktober-november skickades till finländska rederier samt till utländska rederier som har betydelse för finsk sjötrafik. Av de tillfrågade har 85 procent meddelat att sjötrafikens export växer något eller avsevärt. Två av tre rederier tror också att importen ökar, liksom investeringarna i sjötrafiken. 85 procent tror att deras omsättning ska växa och uppger att användningsgraden av rederiernas kapacitet ökat och fortsätter öka enligt prognosen.

- De största hindren för en tillväxt av rederibranschen är svårigheten att hitta personal som har koll på den senaste tekniken kring nya former av drivmedel och självstyrda fartyg. Det säger Olof Widén som är senior rådgivare vid Rederierna i Finland.

Fler Nyheter

Bråk vid livsmedelsbutik i Mariehamn

Polisen kallades till Mariehamns centrum runt 21-tiden på lördagen. Det rörde sig om några ungdomar som hade samlat sig bakom en livsmedelsbutik där bråk hade uppstått.

Brand på Badhusberget

Brandkåren larmades vid 16:30-tiden på lördagen om en markbrand på Badhusberget i Mariehamn.

Fler kvinnliga rotar i årets postrodd

Moa Hilander intervjuas av Amanda Andersson
Under lördagen ordnades det traditionella evenemanget Postrodden för 45:e året i ordningen. I år deltog fler kvinnliga rotar än vanligt.

Tre misshandlar på Åland

Under natten till lördag fick polisen rycka ut tre gånger på grund av våldsbrott. Två stycken i Hammarland och en i Mariehamn.

Lättare för gästjägare att jaga med båge

Från och med den 1 augusti kan gästjägare från fastlandet jaga med pilbåge utan att avlägga det åländska bågskytteprovet, förutsatt att man avlagt den finska motsvarigheten.

Godkänner stadsplaneändring för friidrottsarena

Stadsplaneändringen för att bygga den planerade friidrottsarenan på Ytternäs sportfält godkänns. Det beslutade stadsstyrelsen på sitt möte igår.

ÅHS har snart lösning för cancerpatienters flygtransport

Jeanette Pajunen intervjuas av Amanda Andersson.
En ny lösning för flygtransport till Åbo för cancerpatienter har tagits fram av ÅHS-styrelsen.

Ny helikopter till ÅHS

Jeanette Pajunen och Ingrid Johansson intervjuas av Amanda Andersson.
ÅHS-styrelsen har fattat beslut om ett anbud för en ny helikoptertjänst för Åland.

Drygt 312.000 euro minus för Åda år 2017

Anders Wiklund intervjuas av Marika Kvarnström.
Offentliga Ålands it-bolag Åda redovisar ett minusresultat på drygt 312.000 euro i bokslutet för 2017. År 2016 var förlusten drygt 167.000 euro.