Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 juni, 2024 - 17:34

Ljummet mottagande av lagen som ska hjälpa kommuner i kris

Oppositionen hade många frågor då lagförslaget om likviditetsstöd till kommunerna debatteras i lagtinget i dag.  

Syftet med lagen är att ge en laglig grund för stöd till kommuner i ekonomisk kris, men bland annat Obunden samlings partiordförande Marcus Måtar ifrågasatte varför den inte har några tydliga kriterier. 

– Det är en lag som helt och hållet saknar innehåll. Den säger inte vilka rättigheter kommunerna har och vilka skyldigheter landskapet har gentemot kommunerna, sa han.  

Pro Ålands Veronica Thörnroos stämde in i kritiken och hon ville också veta varför lagen endast gäller till 2026. Landskapsregeringen ämnar då han en kriskommunlag på plats.  

Moderat samlings partiordförande Wille Valve beskrev lagen som “harmlös”, särskilt i jämförelse med den utlovade kriskommunlagen. Han ställde sig däremot frågande till vad som händer om en kommun inte beviljas banklån och hur det skulle påverka möjligheterna till likviditetsstöd. Han uppmanade finans- och näringsutskottet att utreda frågan i diskussion med de minsta och mest ekonomiskt utsatta kommunerna.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »