Ålands Radio gav sig ut på stan för att fråga människor vad dem tycker om att strejken nu sprider sig till andra branscher. - Sympatistrejken är synnerligen osympatisk. Man har förståelse för dem som arbetar på posten men det är galet att det drabbar hela samhället, säger Mikael Lundell.
Strejken beklagas även från politiskt håll. - Jag respekterar absolut strejkrätten men det måste finnas proportioner i saker och ting. Lagstiftningen angående samhällsfarliga strejker borde ses över, säger blivande finansminister Roger Nordlund.
Sympatistrejker är inte förbjudna i Sverige men arbetsmarknadskonflikterna är mycket färre än i Finland. Enligt svenska Medlingsinstitutet går finländska löntagare i snitt ut i strejk fyra gånger så ofta som svenska. Vad beror det på?
- Jag har ställt mig samma fråga flera gånger. Vi har en historia av mer konflikter, jämfört med Sverige uppfattar jag att man där varit bättre på att ta med arbetstagarna i beslutsfattandet, säger riksdagsledamot Mats Löfström.
Elin Sundback lokalt ombud på FFC på Åland har en annan syn på strejken. - Naturligtvis skulle det vara bäst om allt kunde lösas genom förhandling men strejkrätten är viktig för att komma till något resultat, säger hon.