Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 20 april, 2018 - 09:35
  • Sirkka Wegelius, Björn Olsen och Börje Larsson diskuterade linoljefärg. Foto: Eva Nyberg

"Linoljefärg bästa alternativet"

Att måla med traditionell linoljefärg är det överlägset bästa sättet att bevara gamla byggnader. Linoljefärgen sugs in i träet och skyddar mot vatteninträngning och därmed röta, färgen flagar heller inte så när det är dags för ommålning krävs inte alls lika mycket förarbete som vid användning av plastfärger.

Det berättade två experter på linoljefärger, Björn Olsen och Börje Larsson från Sverige som igår föreläste vid ett seminarium om linoljefärg. Arrangörer var Mariehamns stads kulturförvaltning tillsammans med stadsarkitektkontoret. Alla innehavare av K-märkta hus i staden hade fått en personlig inbjudan, liksom alla målerifirmor som finns upptagna på telefonkatalogens gula sidor.

- Kunskapen om användningen av linoljefärg har saknats på Åland förklarar stadsarkitekt Sirkka Wegelius behovet av seminariet.

Mer om seminariet hör du i Kulturen nästa vecka.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »