• Ingrid Zetterman, Katrin Sjögren och Mats Perämaa Foto: Tomas Tornefjell
Partiordförande Katrin Sjögren och vice ordförande Ingrid Zetterman.
Partiordförande Katrin Sjögren och vice ordförande Ingrid Zetterman (längre version från Åland idag)
Publicerad: fredag, 17 maj, 2019 - 11:25, uppdaterad: fredag, 17 maj, 2019 - 17:18

Liberalerna presenterade valplattform

Människan ska vara i centrum, inte strukturerna. Det är ett av fokusområdena i liberalernas valplattform, som presenterades i dag.

-Vi har fullt fokus på lagtingsvalet och har nu fått ihop närmare 30 av de 40 kandidater som vi har som mål. Det säger partiordförande Katrin Sjögren.

Vice ordförande Ingrid Zetterman lyfte fram vikten av hälsovård för ungdomar som inte har tillgång till studerandehälsan. Liberalerna vill också förbättra miljön och klimatet genom utökad lokaltrafik mellan Mariehamn, Jomala och Godby.

Att företagen fritt ska få välja vilka som ska sitta i deras styrelser är också en central fråga för partiet.

-Vi vill ha bort kravet på att minst två tredjedelar av styrelsen ska bestå av ålänningar eftersom det kan hindra bolagen från att rekrytera den kompetens de behöver, i synnerhet för de som är verksamma på en global marknad. Det säger finansminister Mats Perämaa.

Fler Nyheter

Oförändrad inkomstskatt i Mariehamn

Inkomstskatten i Mariehamn förblir oförändrad på 17,25% under nästa år. Det beslutades i stadsfullmäktige under gårdagen.

Nytt farledsförslag för elhybridfärja

Landskapsregeringens förslag om en nybyggnad av en 1200 meter lång farled som ett led i projektet västra Föglö delges nu allmänheten.

Mopeder och bilar körs på motionsspåret i Jomala

Stefan Mattsson intervjuas:
Många ungdomar kör med mopeder och även bilar på motionsspåret i Jomala. Brukandet av fordon på spåret gör att det lämnar en del sladdspår och gör upplevelsen mindre trevlig för motionärer.

Rinne och Löfven diskuterade potentiell Östersjökonferens

Finlands statsminister Antti Rinne har gjort ett traditionellt besök till Sverige i början av statsministerperioden. Rinne valde dock att avvika från en långvarig tradition genom att avlägga sitt första utlandsbesök till Estland under den senaste helgen.

Logotypen för Åland-100 presenterades

Annika Zetterqvist och Stefan Aspberg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Landskapsregeringen har presenterat logotypen för Ålands självtyrelses hundraårsjubileum år 2021 - 2022.

Landskapsandelarna ändras inför kommunreformen

Finansminister Mats Perämaa berättar om vad förslaget skulle innebära:
Landskapsregeringen har begärt in utlåtanden på ett förslag som skulle göra ändringar i landskapsandelssystemet inför kommunsammanslagningen.

Konsumentpriserna steg med 1 procent i maj

Inflationstakten ökade med 1 procent i maj, jämfört med samma månad 2018. Det visar Ålands statistik- och utredningsbyrås konsumentprisindex.

Revisionen av självstyrelselagen fortsätter - kommitté utsedd

Ordförande Katrin Sjögren om vägen framåt mot en ny självstyrelselag:
Det mångåriga arbetet med revisionen av självstyrelselagen fortsätter. Det här efter att landskapsregeringen beslöt tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska sammanföra lagtingsgrupperna och de politiska partierna i arbetet med självstyrelserevisionen.

Segelbåt på grund vid Björkör

Ålands sjöräddningssällskap kallades vid tvåtiden i natt till Björkör i Föglö, där en segelbåt från en svensk uthyrningsfirma stod på grund.