• Arkivbild: Marcus Måtar
Liberalerna begär tilläggsinformation om fallet Måtar
Liberalerna begär tilläggsinformation om fallet Måtar (längre version från Åland idag)
Publicerad: måndag, 2 december, 2019 - 16:51, uppdaterad: måndag, 2 december, 2019 - 17:46

Liberalerna begär tilläggsinformation om fallet Måtar

Liberalernas lagtingsgrupp vill ha tilläggsinformation för att fatta beslut hur man går vidare med att lagtingsledamoten Markus Måtar (ObS) har dömts till villkorligt fängelse för grovt ocker.

-Vi vill hantera den här frågan med största respekt mot de regler och praxis som finns och mot det valresultat som det åländska folket givit, säger vice talman Ingrid Zetterman (Lib).

Liberalerna har hört talman Roger Nordlunds (C) och partiledare Bert Häggbloms (ObS) syn på ärendet och även begärt domen för att kunna analysera den. Under förra mandatperioden dömdes Fredrik Fredlund (ObS) till villkorligt fängelse för två fall av misshandel. Hans dom vann laga kraft den 26 september 2019, men då tyckte liberalerna att det var för sent i mandatperioden för att vidta åtgärder.

-Det var inga plenum kvar, han ställde inte upp i valet och ärendet skulle inte blivit formellt behandlat under den kvarstående perioden. Jag kan garantera att om det skett tidigare skulle vi vidtagit åtgärder i det fallet, säger Ingrid Zetterman.

Fler Nyheter

Skottlossning i Godby visade sig vara fyrverkeri

Polisen fick en anmälan om skottlossning i Godby på lördagskvällen. Vid kontroll visade det sig att det var ett fyrverkeri, och inga vapen som avlossats.

Bilbrand i Hammarland troligen anlagd

Någon gång mellan den 9 och 14 januari förstördes en bil i en brand i Hammarland.

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.