Publicerad: måndag, 2 december, 2019 - 16:51Uppdaterad: måndag, 2 december, 2019 - 17:46
  • Arkivbild: Marcus Måtar

Liberalerna begär tilläggsinformation om fallet Måtar

Liberalernas lagtingsgrupp vill ha tilläggsinformation för att fatta beslut hur man går vidare med att lagtingsledamoten Markus Måtar (ObS) har dömts till villkorligt fängelse för grovt ocker.

-Vi vill hantera den här frågan med största respekt mot de regler och praxis som finns och mot det valresultat som det åländska folket givit, säger vice talman Ingrid Zetterman (Lib).

Liberalerna har hört talman Roger Nordlunds (C) och partiledare Bert Häggbloms (ObS) syn på ärendet och även begärt domen för att kunna analysera den. Under förra mandatperioden dömdes Fredrik Fredlund (ObS) till villkorligt fängelse för två fall av misshandel. Hans dom vann laga kraft den 26 september 2019, men då tyckte liberalerna att det var för sent i mandatperioden för att vidta åtgärder.

-Det var inga plenum kvar, han ställde inte upp i valet och ärendet skulle inte blivit formellt behandlat under den kvarstående perioden. Jag kan garantera att om det skett tidigare skulle vi vidtagit åtgärder i det fallet, säger Ingrid Zetterman.