• Arkivbild: Marcus Måtar
Liberalerna begär tilläggsinformation om fallet Måtar
Liberalerna begär tilläggsinformation om fallet Måtar (längre version från Åland idag)
Publicerad: måndag, 2 december, 2019 - 16:51, uppdaterad: måndag, 2 december, 2019 - 17:46

Liberalerna begär tilläggsinformation om fallet Måtar

Liberalernas lagtingsgrupp vill ha tilläggsinformation för att fatta beslut hur man går vidare med att lagtingsledamoten Markus Måtar (ObS) har dömts till villkorligt fängelse för grovt ocker.

-Vi vill hantera den här frågan med största respekt mot de regler och praxis som finns och mot det valresultat som det åländska folket givit, säger vice talman Ingrid Zetterman (Lib).

Liberalerna har hört talman Roger Nordlunds (C) och partiledare Bert Häggbloms (ObS) syn på ärendet och även begärt domen för att kunna analysera den. Under förra mandatperioden dömdes Fredrik Fredlund (ObS) till villkorligt fängelse för två fall av misshandel. Hans dom vann laga kraft den 26 september 2019, men då tyckte liberalerna att det var för sent i mandatperioden för att vidta åtgärder.

-Det var inga plenum kvar, han ställde inte upp i valet och ärendet skulle inte blivit formellt behandlat under den kvarstående perioden. Jag kan garantera att om det skett tidigare skulle vi vidtagit åtgärder i det fallet, säger Ingrid Zetterman.

Fler Nyheter

Lantrådet kritiseras för öppningsanförande

Veronica Thörnroos (C) höll i går sitt första anförande i lagtinget som lantråd. Hon svarade på den kritik som framfördes av oppositionens Camilla Gunell (S) om att relationen mellan Centern och FS-links inte förefaller vara objektiv.

Tuffare hållbarhetskrav på bankerna

Tillsammans med cirka 200 andra banker, bland annat OP-Gruppen och Nordea, har Ålandsbanken undertecknat FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet. Principerna ställer bland annat krav på att bankerna öppet måste redovisa sin negativa klimatpåverkan samt sätta tydliga och mätbara hållbarhetsmål.

Svårt att föra in växter och frukt

Om du reser till eller från ett land utanför EU får du inte ta med dig några växter, varken ätbara eller andra, utan ett sundhetscertifikat. Det här enligt ny växtskyddslagstiftning som träder i kraft på lördag.

Man dömd för misshandel

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till 20 dagar fängelse för att ha misshandlat en annan man i juli under Rockoff-veckan 2018.

Gunell ifrågasatte Centerns objektivitet i tunnelprojekt

Jörgen Pettersson (C) och Camilla Gunell (S):
Hurdan relation har Centern och regeringsblocket till tunnelprojektören FS-links eftersom FS-links är de enda som hörts i finans- och näringsutskottet angående kortrutten undrade Camilla Gunell (S) i dag när lagtinget diskuterade utskottets utlåtande över budgetförslaget för 2020.

20.000 till Kastelholmssamtalen

Nyhetsnotisen i ljudform:
Kastelholmssamtalen som hålls i mars har fått 20.000 euro. Pengarna går till Ålands fredsinstitut som står bakom arrangemanget.

Villkorligt fängelse för bedrägeri

Nyhetsnotisen i ljudform:
Villkorligt fängelse i 3 månader för bedrägeri. Det blev domen under dagens rättegång där en man stod åtalad för grovt bedrägeri under 2014.

Avtal gällande räddningsväsendet sägs upp av staden

Jessy Eckerman, infrastrukturnämndens ordförande
Avtalen mellan Mariehamns stad och Jomala kommun sägs upp gällande brand- och räddningsväsendet. Det beslutades efter infrastrukturnämndens möte igår kväll.

Marknadsdomstolen ger fastighetsverket rätt om geriatriska

Stefan Rumander:
Marknadsdomstolen ger Landskapets fastighetsverk rätt i tvisten med Donalds Arkitekter Ab om geriatriska klinikens utbyggnad.