Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 13 december, 2021 - 14:25Uppdaterad: måndag, 13 december, 2021 - 15:28

Lib vill ha svar om information från tjänstemän

Har det fattats något principiellt beslut så att oppositionen kan få information om aktuella ärenden av förvaltningens tjänstemän? Den frågan ställde liberalernas partiledare Katrin Sjögren till lantrådet Veronica Thörnroos under lagtingets frågestund i dag.

Katrin Sjögren sade att frågan är en uppföljning på en fråga som ställdes på frågestunden den 22 september. Lantrådet svarade att frågan har processats i tjänstemannakåren i landskapsregeringens ledningsgrupp. Katrin Sjögren replikerade att frågan även behöver diskuteras på politiskt plan och att det endast handlar om utskottshöranden när lagtinget har rätt att höra tjänstemän.
- Det blir som att landskapsförvaltningen sluter sig och jag tycker att det blir ett demokratiproblem, sade Katrin Sjögren.
Lantrådet svarade att frågan i första hand bör avgöras av tjänstemännen och hur de känner sig bekväma i sin roll och hur deras arbetsförhållanden ser ut.
- Jag kan inte i min roll som lantråd ta på mig att säga att det är tjänstemannens skyldighet. Vad föranleder att detta har blivit ett problem just nu? Ingen lagstiftning och inga politiska riktlinjer har ändrat, sa Veronica Thörnroos.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »