Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 23 mars, 2021 - 10:25Uppdaterad: tisdag, 23 mars, 2021 - 14:08

Lib och S anklagar LR för grundlagsbrott

Vicelantrådet Harry Jansson (C) bröt mot grundlagen när han beslöt att inte lämna in en utredning till Justitieombudsmannen JO i samband med ett klagomål mot ett beslut.

Det skriver oppositionspartierna Liberalerna och Socialdemokraterna i ett spörsmål, det vill säga en fråga, till landskapsregeringen. Frågan som ställs är vilka motiv landskapsregeringen har att åsidosätta demokratiska grundfundament och de enskilda ålänningarnas grundläggande fri- och rättigheter genom att vägra ge yttranden eller utredningar till JO och Justitiekanslern, JK.
Man kritiserar också Harry Janssons bedömning att lantrådet Veronica Thörnroos (C) och förvaltningsdirektör John Eriksson inte är jäviga, något som hävdas i klagomålet.

-Lantrådet är överordnad regeringskollega tillika ordförande i samma parti som vicelantrådet. Bedömningen saknar trovärdighet, skriver man.
Spörsmålet ska besvaras av en minister inför lagtinget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »