Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 augusti, 2024 - 06:01Uppdaterad: fredag, 16 augusti, 2024 - 06:07

Lektionstiden på Åland kortare än i riket - “Viktigt att eleverna orkar” 

De svenska grundskolorna i Esbo har förkortat lektionernas längd inför skolstarten.

De 75-minuter långa lektionerna har kortats ned till 67,5 minuter, vilket vanligtvis avrundas till 68 minuter. Ellinor Hellman som är rektor vid Storängens skola i Esbo säger till Hufvudstadsbladet att elevernas koncentration inte är lika bra som förr, vilket gör att de inte orkar med så långa lektioner.

Högstadieskolorna på Åland har 45-minuters lektioner som standard, med undantag för enstaka dubbeltimmar, till exempel i idrott.
 
–  Det är en lösning som fungerar bra och jag ser inget behov av att korta ned våra lektioner, säger Jens Lindholm, som är vikarierande rektor vid Godby högstadieskola.
 
Strandnäs skolas rektor Linus Blomster säger att lektionerna inom Mariehamns stads skolor är 45 minuter som standard, vilket fungerar bra.
 
– Men det är också viktigt att undervisningen är utformad så att eleverna orkar hålla koncentrationen uppe hela lektionen, säger Linus Blomster

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »