Vd Aleksi Rautavuori intervjuas av Tomas Tornefjell
Ålands näringslivs vd Anders Ekström om "lättföretagande" (från Åland idag)
Publicerad: fredag, 10 augusti, 2018 - 13:34, uppdaterad: fredag, 10 augusti, 2018 - 17:16

Lättföretagande ett alternativ till starta eget

Den som vill kunna jobba mot faktura kan numera göra det utan att starta ett företag, med de fasta kostnader som det innebär. Med hjälp av faktureringstjänsten www.ukko.fi kan man jobba som lättföretagare och fakturera sina uppdragsgivare som privatperson.

 Faktureringstjänsten sköter allt pappersarbete mot en serviceavgift på 5 procent, exklusive moms, av fakturans summa. Fördelen för en arbetsgivare är att det är betydligt enklare att betala en faktura än att betala ut lön med vidhängande sociala avgifter.

-Ukko.fi grundades för 6 år sedan och har idag ungefär 50.000 användare. Vi har också bildat organisationen Nytt arbete tillsammans med fem andra faktureringsföretag för att sprida information om vad lättföretagande innebär och hur det kan bidra till att skapa fler jobb och fler företag i Finland. Det säger vd Aleksi Rautavuori.

Faktureringstjänsten Ukko fungerar på svenska och enligt skattebyrån går tjänsten att använda på Åland.

Fler Nyheter

Air Leap certifierat för avtalsenliga plan

Air Leap har nu fått ett så kallat AOC-certifikat vilket innebär att de klassas som ett europeiskt flygbolag och kan börja flyga med större plan på linjer till Mariehamn.

Stort intresse för Godby vägstation

Intresset för Godby vägstation är mycket stort. Landskapet har bjudit ut stationen till försäljning via mäklare och när öppen visning hölls på torsdagen blev det rusning.

Tio sägs upp från Viking Line

Jan Hanses om resultatet av samarbetsförhandlingarna:
Viking Line säger upp tio personer. Det blev resultatet av samarbetsförhandlingarna som rederiet genomfört.

Åtalades för frihetsberövande och misshandel

En man åtalades idag för misshandel, hemfridsbrott och frihetsberövande.

"Åland måste söka internationell hjälp"

Gun-Mari Lindholm om EU-parlamentsplatsen:
-Jag tycker det är bedrövligt rent ut sagt. Finska politiker måste nu berätta hur de tänker upprätthålla de internationella förpliktelser de åtagit sig i samband med självstyrelsen, säger lagtingets talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ).

Hans Mattsson Ab bygger samlingshuset

Det blir byggnadsfirma Hans Mattsson Ab som bygger ett nytt samlingshus i Jomala Prästgården by.

Boende upplever Önningebyvägen som osäker

En kvinna skriver till landskapsregeringen gällande trafiksituationen längs Önningebyvägen i Jomala. Enligt kvinnan har trafiken ökat rejält längs vägen de senaste åren, och hon menar att många bryter mot hastighetsbegränsningen på 50 kilometer i timmen. Kvinnan tycker att vägen borde breddas för att göra bättre rum åt fotgängare och cyklister.

Ny församlingspastor i Hammarland

Domkapitlet i Borgå stift har förordnat Markus Kallatsa till församlingspastor i Hammarlands församling från den 1 december i år till och med den sista november nästa år. Nu är Kallatsa församlingspastor i Tervola församling i Lappland.

EU-beskedet stor besvikelse för Löfström

Riksdagsledamot Mats Löfström intervjuas av Nina Smeds
- Det är ”game over” för den här gången, säger den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström om gårdagens besked att Åland inte får Finlands nya EU-parlamentsplats. - Det är en jättestor besvikelse även om vi vetat att vägen aldrig varit spikrak. Men nu när vi står inför faktum känns det tomt, säger han.