Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 9 december, 2022 - 06:02Uppdaterad: fredag, 9 december, 2022 - 07:45

Lastbilschaufför döms för grovt rattfylleri

En man i 30-årsåldern döms till villkorligt fängelse för grovt rattfylleri.

Det var i maj i år som mannen med lastbil och släp körde en sträcka på 1,5 kilometer på Kökar samtidigt som han hade minst 1,1 promille alkohol i blodet.

Mannen har erkänt brottet men samtidigt anfört saker som han anser vara förmildrande omständigheter. Han hade blivit kontaktad med en uppmaning om att flytta lastbilen och det var stressen och brådskan som gjorde att han inte tänkte på att han kunde vara alkoholpåverkad. Han menar också att hans körning var felfri, att det var fråga om en engångshändelse och att han redan drabbats hårt av händelsen då han arbetar som chaufför. Tingsrätten finner dock inte detta vara en orsak till strafflindring eftersom det inte är oväntat att en person som arbetar som chaufför drabbas yrkesmässigt om man gör sig skyldig till grovt rattfylleri. Tingsrätten skriver i sin dom att ”straffpåföljden för grovt rattfylleri enligt vedertagen praxis är fängelsestraff”. Utöver det villkorliga fängelsestraffet döms mannen till 30 dagsböter på totalt 1.320 euro.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »