• Katrin Sjögren. Arkivfoto.
Katrin Sjögren om regeringskrisen:
Publicerad: tisdag, 3 december, 2019 - 12:21, uppdaterad: tisdag, 3 december, 2019 - 14:19

Lantrådet om regeringskrisen

- Det är förstås aldrig bra med en regeringskris, det blir instabilitet i hela landet.
Så kommenterar sittande lantrådet Katrin Sjögren, liberal, den pågående regeringskrisen i Finland där statsminister Antti Rinne, Socialdemokrat, avgår.

 Eftersom de pariter som stöder regeringen i Helsingfors vill fortsätta med den regeringsbasen hoppas Sjögren att en ny regeringsbildare från socialdemokraterna utses.
- I bästa fall blir det ganska snabbt överstökat och sedan fortsätter man med att ta itu med de verkliga utmaningarna och då utgår vi från åländskt håll med att man fullföljer de löften som givits när det gäller självstyrelselagen och grundfinansieringen, säger Katrin Sjögren. På frågan om hur hon tror att en helt ny regering skulle påverka de löften från rikshåll som givits till Åland svarar Katrin Sjögren att man måste kunna lita på att rättsstaten Finland fungerar oberoende av vem som sitter i riksregeringen.

Fler Nyheter

20 kryssningsfartyg besöker Mariehamn 2020

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Nu är anlöpen av kryssningsfartyg som besöker Mariehamn i år fastställda.

Nya namn i hållbarhetsråd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har utsett medlemmar till det så kallade utveckling- och hållbarhetsråd som arbetar inom ramen för nätverket bärkraft.ax.

Cdon-rättegången: Vd och styrelseledamot vittnade

Peter Grönholm berättar om tisdagens rättegång
Rättegången i den så kallade Cdon-härvan fortsatte idag med vittnesförhör av Mikael Olander som var vd för Cdon fram till november 2011 och Daniel Eriksson vd för Pectus och styrelseledamot för Cdon Alandia.

Ålcoms vd varnar för våg av bluffsamtal

Tom Bengtsson, vd för Ålcom, intervjuas av Malin Henriksson
Flera ålänningar har på sistone drabbats av bluffsamtal, så kallade robotsamtal. De har blivit uppringda av ett utlandsnummer och uppmanats, via ett förinspelat meddelande, att göra ett knappval för att komma vidare.

Skärgårdsbutiker får investeringsstöd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Sottunga Andelshandel och Vårdö Närbutik Ab beviljas stöd för investeringar i kylutrustning av Landskapsregeringen. Sottunga Andelshandel får 1.050 euro och Vårdö Närbutik 1.530 euro, motsvarande 30% av den kostnad butikerna beräknas ha.

Regeringen säger upp avtalet om elhybridfärjan

Veronica Thörnroos, Annette Holmberg-Jansson och Christian Wikström från dagens presskonferens
Idag beslöt landskapsregeringen att säga upp avtalet med konsortiet, bestående av Ansgar Ab och Finlands färjetrafik Ab, om färjetrafik mellan Svinö och Mellanholm. Ålands radio direktsänder presskonferensen klockan 16.00 över webb-tv och radio.

Ännu inga förberedelser inför nya barnomsorgslagen

Finström, Vårdö och Föglö har ännu inte förberett sig för den nya barnomsorgslagen som träder i kraft 2021.

Landskapet godkänner stödpengar för skrotbortförsel

Landskapsregeringen har beslutat om att anta stödprinciper för bortforsling av skrotfordon.

Varm vinter bra, men riskfylld, för fästingar

Den varma och snöfria vintern har lett till att fästingarna klarat sig bra på fastlandet. Enligt Svenska YLE har det rapporterats om att både människor och husdjur blivit bitna av fästingar vintern igenom.